Skip to main content

BlackRock: Το Brexit επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους και λιγότερα οφέλη

Μία απόφαση υπέρ Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου θα σήμαινε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη και υποχώρηση των επενδύσεων.

Μία απόφαση υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του Ιουνίου θα σήμαινε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη και υποχώρηση των επενδύσεων, σύμφωνα με ανάλυση της BlackRock.

Το Brexit επιφυλάσσει πολλούς περισσότερους κινδύνους, παρά οφέλη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της BlackRock, Philipp Hildebrand, ο οποίος και επισημαίνει πως σε μία τέτοια περίπτωση, η Βρετανία θα ερχόταν αντιμέτωπη με υψηλότερα ποσοστά ανεργία και πληθωρισμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εν όψει του δημοψηφίσματος της 23 Ιουνίου, τόσο στη Βρετανία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα επικρατήσει έντονη μεταβλητότητα. "Ένα Brexit θα έπληττε τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως εκτιμούμε, ενώ μία ψήφος υπέρ της παραμονής θα καθησύχαζε τις αγορές", παρατήρησε ο Hildebrand.

Άλλωστε, και η στερλίνα είναι ιδιαιτέρως "ευάλωτη μπροστά στους φόβους περί Brexit", ενώ ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στις βρετανικές μετοχές, σύμφωνα με την BlackRock.

Όπως εκτιμά η ίδια, μάλιστα, σε ενδεχόμενο Brexit, η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας θα προέβαινε, ενδεχομένως, σε μείωση των επιτοκίων ή επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.