Skip to main content

Βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επιθυμεί το Λονδίνο

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρο με τον Βρετανό ομόλογό του, που διερευνούν τρόπους μεγαλύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών.
Την προθυμία της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον να βελτιωθούν και να διερευνηθούν περισσότερο οι σχέσεις της Βρετανίας με την Κύπρο διαπίστωσε ο υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού, στη συνάντησή του χθες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Χάιγκ.

«Ήταν μια πολύ θετική συνάντηση, υπάρχει προθυμία από την πλευρά του υπουργού της νέας βρετανικής κυβέρνησης να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις με την Κύπρο και ο κ. Χάιγκ είναι θετικός και εποικοδομητικός στην προσέγγιση η Βρετανία να τηρήσει ένα δημιουργικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον κ. Χαιγκ να είναι σε στενή επαφή ιδιαίτερα στους επόμενους μήνες και θα έχουν συχνές συναντήσεις προκειμένου να αλληλοενημερώνονται.

Σε ερώτηση ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανία στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού δήλωσε «βεβαίως, η Βρετανία έχει μία νέα κυβέρνηση και εκείνο που τονίζουμε είναι ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να υπάρξει μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να υπάρξει λύση και για να υπάρξει λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και θα πρέπει ο κυπριακός λαός να τις εγκρίνει σε δημοψήφισμα. Πρέπει να αποφευχθούν τα αρνητικά παραδείγματα το 2004 και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμη. Ο ρόλος της Βρετανίας είναι κρίσιμος σ΄ αυτή τη φάση των συνομιλιών, γιατί έχει τη δυνατότητα παρέμβασης προς την Τουρκία».