Skip to main content

Βιολογικό πλυντήριο στο Δίστρατο Ιωαννίνων από... πεύκο και ρόμπολο

Πρόκειται για την παραδοσιακή νεροτριβή, έναν ευρηματικό μηχανισμό, που κατασκευαζόταν γύρω στα 1900 και η συντήρηση της οποίας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας»
Ένα βιολογικό πλυντήριο φτιαγμένο από πεύκο και ρόμπολο έχει κατασκευαστεί στο χωριό Δίστρατο Ιωαννίνων. Το συγκεκριμένο πλυντήριο πλένει κάθε ύφασμα μόνο με την ορμή του νερού, χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα και απορρυπαντικό.

Πρόκειται για την παραδοσιακή δριστέλλα ή νεροτριβή, έναν ευρηματικό μηχανισμό, που κατασκευαζόταν γύρω στα 1900, σε ορεινές περιοχές με έντονη την παρουσία του νερού. Τότε οι νεροτριβές ήταν ιδιόκτητες. Τώρα πια, η πλειοψηφία των νεροτριβών ανήκει στους ΟΤΑ, οι οποίοι αναπαλαιώνουν ή κατασκευάζουν εξ αρχής τις εγκαταστάσεις.

Σημείο έντονης κοινωνικής ζωής, η νεροτριβή αποτελούσε πόλο συνάντησης των γυναικών που πήγαιναν να πλύνουν τα ρούχα, αλλά και των αντρών που έκοβαν τα ξύλα στο νεροπρίονο, που λειτουργούσε στην ίδια εγκατάσταση. Παραδίπλα υπήρχε και το μαντάνι, που αποτελούνταν από τέσσερα ξύλινα σφυριά, τα οποία, με τους χτύπους τους, ύφαιναν το ύφασμα. Η σωστή λειτουργία της νεροτριβής απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις.

Στο Δίστρατο, η νεροτριβή και το μαντάνι ανήκουν στην κοινότητα, έχουν κατασκευαστεί πριν από 15 χρόνια και η συντήρησή τους, που είναι αναγκαία, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας».