Skip to main content

Το γερμανικό σενάριο για κυβερνητική «τράμπα» ΑΝΕΛ - Ποταμιού

Bild και Deutche Welle μεταδίδουν αλλαγή του κυβερνητικού εταίρου και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ελληνικής πρότασης.

Από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από δημοσίευμα της Bild και της Deutche Welle προέρχεται η διαρροή ότι αλλάζει ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνακόλουθα γίνονται και αλλαγές στο ίδιο το κόμμα, εξαιτίας της πρότασης για συμφωνία που πρόκειται να καταθέσει η ηγετική ομάδα στους δανειστές.

Οι Γερμανοί «αλλάζουν» τους Ανεξάρτητους Έλληνες με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ΑΝΕΛ αρνούνται να ψηφίσουν μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα στην ελληνική πρόταση, όπως για παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή τη μείωση του προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες.

Το σενάριο πυροδότησε εξάλλου η προσωπική συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και η... ήπια στάση που τήρησε ο τελευταίος στις δηλώσεις του.

Είναι εξάλλου γεγονός ότι μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του (Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες τάσεις), δεν ελέγχονται ως προς την τήρηση κομματικής πειθαρχίας απέναντι σε ένα νέο μνημόνιο, που θα φέρει η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη Βουλή, οπότε οι συσχετισμοί είναι πολύ δύσκολοι.

Η ανάγκη όμως (σύμφωνα με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ) να υπογραφεί συμφωνία είναι αδήριτη, ενώ και ο κ. Θεοδωράκης ενεργοποιήθηκε στην κατεύθυνση της ενεργού υποστήριξης της προσπάθειας της κυβέρνησης για την υπογραφή συμφωνίας, γι' αυτό και η μετάβασή του στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Γιουνκέρ, και ίσως με τον Γάλλο πρόεδρο, Ολάντ ή τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Σαπέν.

Ήδη η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δια δηλώσεων μελών της (κοινοβουλευτικών και μη) έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε μια σειρά από φημολογούμενα μέτρα της κυβερνητικής πρότασης, ενώ και η ερμηνεία που έδωσε στο «όχι» του δημοψηφίσματος απέχει πολύ από την επίσημη ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Το σενάριο ήδη συζητείται από τους βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού, όπως ενημερώνεται η Voria.gr, ενώ ήδη έχουν ακουστεί και διάφορα ονόματα για τη στελέχωση υπουργείων, όπως για παράδειγμα της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, Χριστίνας Ταχιάου και του υποψηφίου –εξωκοινοβουλευτικού- Νίκου Νυφούδη.

Πάντως, όλο το σενάριο βασίζεται σε πληροφορίες, η διασταύρωση των οποίων δεν έχει γίνει, καθώς επισήμως κανένας δεν προτίθεται να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι διαψεύδει τα παραπάνω σενάρια. «Ξαναζεσταμένα σενάρια  σερβίρουν μερικές φορές στην Ευρώπη. Ας σοβαρευτούμε. Το Ποτάμι δε θα μπει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποφύγει η χώρα την καταστροφή», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ανάλογη διάψευση έκανε πριν από λίγο και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, τονίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ δε θα μπουν στη λογική της προβοκάτσιας. Έκανε λόγο για απόλυτα αγαστή συνεργασία μεταξύ των κ.κ. Καμμένου και Τσίπρα και προσήλωση των ΑΝΕΛ στη συμφωνία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.