Skip to main content

Ένα σχολείο στη Θεσσαλονίκη θέλει να κάνει το Big Bang στην εκπαίδευση

Δύο εκπαιδευτικοί, ένας επιχειρηματίας και ο ιδρυτής της Coco-Mat οραματίζονται ένα σχολείο όπου η εκπαίδευση θα νοείται ως βίωμα, ανακάλυψη και χαρά.

Το Bing Bang School όπως προδίδει και το όνομα του θέλει να προκαλέσει τη δική του έκρηξη στον τομέα της εκπαίδευσης. 

Το εγχείρημα αφορά τη δημιουργία ενός ιδιωτικού δημοτικού σχολείου όπου η εκπαίδευση θα νοείται ως βίωμα, ανακάλυψη και χαρά.

Ιθύνοντες της πρωτοβουλίας είναι δύο εκπαιδευτικοί, ο Άγγελος Πατσιάς και η Ελισάβετ Γεωργιάδου που ο καθένας έχει διαγράψει τη δική του πορεία στο σχολείο του Φουρφουρά στην Κρήτη και το Σχολείο της Φύσης στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα αλλά και ο Γιάννης Σωτηράκος από τον χώρο των επιχειρήσεων.

Οι τρεις πρωτεργάτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα σχολείο ξεχωριστό από τα άλλα, το οποίο θα χτιστεί σε μια έκταση 19 στρεμμάτων στο Λάκκωμα.

«Θα είναι ένα σχολείο που θα έχει όλα εκείνα που θα έπρεπε να ήταν δεδομένα αλλά τα ξεχάσαμε στην πορεία, όπως το ότι η γνώση έρχεται καλύτερα όταν τη ζεις και την επιζητάς, όταν καταλαβαίνεις ότι την έχεις ανάγκη. Θα είναι ένα σχολείο που θα απευθύνεται στις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας» δηλώνει με έναν τόνο ενθουσιασμού στη φωνή του ο κ. Πατσιάς, ένας εκ των εμπνευστών του Big Bang School.

Ένα ακόμα στοιχείο που διαφοροποιεί το σχολείο από τα υπόλοιπα είναι ότι θα εντάσσει και τους γονείς στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς μία εκ των αρχών της ομάδας είναι ότι είναι καλύτερο γονείς και παιδιά να ζουν, να εκπαιδεύονται και να μεγαλώνουν μαζί.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσιά, το σχολείο θα διαθέτει επίσης εργαστήρια, όπως ξυλουργικής και κοπτικής-ραπτικής ενώ θα είναι αυτάρκες καθώς θα παράγει το ίδιο όσα θα χρειάζεται, όπως παραδείγματος χάριν λαχανικά μέσω της λειτουργίας λαχανόκηπου ή ακόμα και σαπούνι.

«Το σχολείο θα είναι ένας οργανισμός που θα συντηρεί τον εαυτό του και έτσι θα δίνει και ένα παράδειγμα ζωής σύμφωνα με το οποίο αρκούμαστε σε αυτά που έχουμε ανάγκη και όχι σε αυτά που μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε ανάγκη» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην προσπάθεια της για τη δημιουργία του Big Bang School, η ομάδα έχει βρει πρόσφατα συμπαραστάτη τον Πωλ Ευμορφίδη, ιδρυτή της coco-mat, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Πατσιά έχει φέρει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στο εγχείρημα.

«Μας έχει εμπνεύσει σε όλα, ακόμα και όσον αφορά το χτίσιμο του σχολείου» υποστήριξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ευφορμίδης θα συμβάλει καταλυτικά στη φιλοσοφία της κατασκευής του σχολικού χώρου αφού ανάμεσα στα δομικά υλικά θα προσθέσει φυσικά υλικά όπως κορμούς δέντρων, φύκια και λάσπη.

«Το κτήριο θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο, το οποίο δεν θα «λεκιάζει» τη φύση ούτε στο ελάχιστο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιάς.

Με αφορμή μάλιστα την προσθήκη του κ. Ευμορφίδη στην ομάδα του Big Bang School θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η ιδέα της δημιουργίας του σχολείου και στην οποία θα μιλήσει και ο ίδιος ο ιδρυτής της Coco Mat.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 18.00 στο Ολυμπιακό Μουσείο και θα είναι η δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση που διοργανώνει το Big Bang School.

«Ξαναζωντανεύουμε το όραμα του σχολείου καθώς δεν είναι εύκολο να χτίσεις ένα σχολείο από την αρχή» δηλώνει ο κ. Πατσιάς.

Πέραν της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και ποδηλατοδρομία που θα ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου από το Μακεδονία Palace και θα καταλήξει στις 11 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα στο TedXAlexandroupoli, όπου θα μιλήσει και ο κ. Ευμορφίδης.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα υπάρχον πλάνο, το σχολείο θα είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους του μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2018.