Skip to main content

«Βιβλική» κατατροφή στη Βουλγαρία

Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής δείχνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Βουλγαρίας μετά τις πυκνές χιονοπτώσεις και τις καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου 24ώρου.
Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής δείχνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Βουλγαρίας μετά τις πυκνές χιονοπτώσεις και τις καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου 24ώρου. Στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, ανέβηκε κατά πολύ η στάθμη των υδάτων των ποταμών ενώ υπερχείλισε μεγάλος αριθμών τεχνητών λιμνών.

Εκατοντάδες σπίτια και αγροτικά κτίσματα, όπως και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης πλημμύρισαν στις περιφέρειες Γιάμπολη και Σλίβεν στη ανατολική Βουλγαρία, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως πλέον κρίσιμη.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα προβλήματα στην πόλη Έλχοβο, όπου η στάθμη του ποταμού Τούντζα έφτασε κιόλας τα κρίσιμα 4,20 μέτρα, πλημμυρίζοντας τα χαμηλά σημεία της μικρής πόλης, νότια της Γιάμπολης.

Υπερχείλισε επίσης η μεγάλη λίμνη «Βάγια» στα βόρεια περίχωρα του Μπουργκάς, απειλώντας με διακοπή τις χερσαίες επικοινωνίες του μεγάλου λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας με την υπόλοιπη χώρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης πουθενά, παρόλο που σε πολλά μέρη της χώρας ενεργοποιήθηκαν τα αρμόδια επιτελεία αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων. Τα επιτελεία αυτά μελετούν και την εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης του πληθυσμού σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία, αναφέρουν τα βουλγάρικα μέσα.

Η καταρρακτώδης βροχή έσπασε όλα τα ρεκόρ στην περιοχή του διοικητικού κέντρου Κίρτζαλι, όπου έπεσαν την προηγούμενη νύχτα 43 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα.

Το φαινόμενο συνέβαλε στη μεγάλη άνοδο της στάθμης του ποταμού Άρδα, τη ροή του οποίου συγκροτούν διαδοχικά τρία μεγάλα φράγματα στην περιοχή από την Κίρτζαλι μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας.

Στο βορειότερο (και μεγαλύτερο) φράγμα «Κίρτζαλι» υπάρχει χώρος για τη συγκράτηση επιπλέον δέκα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει εισροές υδάτων από τον Άρδα για πέντε μέρες ακόμα, εφόσον αυτές διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Αυτό ανακοίνωσε σε βουλγάρικα ΜΜΕ ο κ. Πλάμεν Γερτζίκοφ - υπεύθυνος υπηρεσίας στην κεντρική διεύθυνση διαχείρισης της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ), υπό την έλεγχο της οποίας βρίσκονται οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο συγκρότημα «Άρδας».

«Ωστόσο, στις τρεις τα χαράματα σήμερα, στην περιοχή του δεύτερου φράγματος «Στουντέν Κλάντενετς» (Κρυοπήγαδο), λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η εισροή ανέβηκε στο επίπεδο των χιλίων εκατό κυβικών μέτρων νερού ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα, από τις πέντε το πρωί, το φράγμα να εκτονώνεται τεχνητά από τέσσερα σημεία, που «απελευθερώνουν» διακόσια κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, το καθένα. Τα νερά αυτά αναμένονταν να φτάσουν στις 15:00 στο φράγμα «Ιβάιλοφγραντ» (δίπλα στην ομώνυμη πόλη στα σύνορα με την Ελλάδα), το οποίο ήδη υπερχειλίζει εδώ και τρεις μέρες. Η κοίτη του Άρδα στην περιοχή αυτή έχει καθαριστεί και μάλλον δεν πρόκειται να σημειωθεί πλημμύρα. Αλλά το νερό αυτό θα πάει στην Ελλάδα» δήλωσε το μεσημέρι Βούλγαρος αξιωματούχος στο δημόσιο ραδιόφωνο ΒΝΡ.

Σταδιακή μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων αναμένεται από το βράδυ, αλλά, σύμφωνα με Βούλγαρους μετεωρολόγους, τη νύχτα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης προβλέπεται νέο κύμα κακοκαιρίας.