Skip to main content

ΒΕΘ: Οι τιμωρητικές πολιτικές κλονίζουν τα θεμέλια της ευρωζώνης

Για άδικη, κοντόφθαλμη και πρωτόγνωρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την απόφασή της για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Για άδικη, κοντόφθαλμη και πρωτόγνωρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την απόφασή της για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δυστυχώς φαίνεται ότι έχει περιορισμένα όρια. Με τιμωρητικές τακτικές οδηγεί την Κύπρο σε ισορροπία τρόμου. Μετά από τις λανθασμένες επιλογές για την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες που βρίσκονται υπό τη σκιά των μνημονίων, ήρθε η εξοντωτική απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι ξυπνά εκ νέου ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς προκαλείται ντόμινο ανησυχίας στους καταθέτες των υπόλοιπων χωρών.

«Μπορεί η Γερμανία να επιθυμεί να γίνει κυρίαρχος των πάντων και να μοιράζει αφειδώς συμβουλές μαζί με εκπροσώπους άλλων βόρειων κρατών της Ευρώπης, ωστόσο πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν μόνον σε δυσάρεστες εξελίξεις. Κάποια στιγμή η Γερμανία αλλά και οι βόρειοι σύμμαχοί της θα πρέπει να παύσουν να συμπεριφέρονται σαν δανειστές αλλά να φανούν αντάξιοι των δύσκολων συγκυριών που βιώνει η ευρωζώνη» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων αλλά και για μια νομισματική χαλάρωση.

«Είναι αδύνατον να συνεχίσει να υφίσταται αυτό το ψυχροπολεμικό σκηνικό στην Κύπρο με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις καθημερινά μετρούν ζημιές. Δεν υπάρχει προηγούμενο ευρωπαϊκής χώρας που να έχει λειτουργήσει με τις τράπεζες της κλειστές για μία εβδομάδα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί έστω και την τελευταία στιγμή λύση, πριν πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα βλάψουν στο σύνολο της την ευρωζώνη.