Skip to main content

Βεστερβέλε: Στην τελική φάση η ένταξη της Κροατίας

Τον επόμενο χρόνο τοποθετεί την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, «αν επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις», ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Τον επόμενο χρόνο τοποθετεί την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, «αν επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις», ο  αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Στην πορεία προς την Ε.Ε. η Κροατία έχει φθάσει στην τελική ευθεία. Αν στην τελική φάση καταβάλει όλες τις δυνάμεις της, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2011», τόνισε ο κ. Βεστερβέλε σε ομιλία του στο Ζάγκρεμπ μετά από συνάντηση με την πρωθυπουργό της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισήμανε ότι το 2011 θα είναι σημαντική χρονιά για την Κροατία, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ανεξαρτητοποίησή της.

Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Κροατίας για την ένταξη στην Ε.Ε., ο κ. Βεστερβέλε είπε ότι «Ευρώπη σημαίνει περισσότερη ελευθερία, μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία».

«Η Γερμανία στήριξε την Κροατία στην πορεία αυτή από την αρχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Ζάγκρεμπ μπορεί να βασίζεται στη γερμανική στήριξη και στο μέλλον.

Υπογραμμίζοντας ότι η Κροατία έχει επιτύχει αποτελέσματα στη μάχη κατά της διαφθοράς, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα στη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα. Επίσης αναφέρθηκε στις συνοριακές διαφορές Κροατίας - Σλοβενίας και εκτίμησε ότι η συμφωνία των δύο χωρών αποτελεί «παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο κ. Βεστερβέλε συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Γιάντρανκα Κόσορ και τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

Η κ. Κόσορ υπογράμμισε ότι όταν η Κροατία ενταχθεί στην Ε.Ε. θα στηρίξει τις γειτονικές χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης στην πορεία προσχώρησης στην Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Κροατίας αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία Κροατίας - Γερμανίας και υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα της, καθώς και ότι ο συνολικός όγκος των επενδύσεων από το 1993 έως το 2010 ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.

Η Κροατία ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στα Βαλκάνια. Ο κ. Βεστερβέλε σήμερα θα επισκεφθεί τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία και αύριο θα μεταβεί στο Κόσοβο.