Skip to main content

Βερολίνο και Ρώμη «υπέρ» της διεθνούς έρευνας για το Ισραηλ

Η Γερμανία και η Ιταλία υποστήριξαν την εμπλοκή των μεσολαβητών του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή σε μία «διαφανή και ουδέτερη» έρευνα για την επιδρομή των Ισραηλινών στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπ
Η Γερμανία και η Ιταλία υποστήριξαν την εμπλοκή των μεσολαβητών του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή σε μία «διαφανή και ουδέτερη» έρευνα για την επιδρομή των Ισραηλινών στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την αιματηρή επιδρομή των Ισραηλινών καταδρομέων, λέγοντας ότι το ίδιο θα κάνει την έρευνα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε και ο Ιταλός ομόλογός του, Φράνκο Φρατίνι, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Μάλιστα ο Γκουίντο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ» να γίνει μία τέτοια έρευνα. «Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει λεπτομερής, διαφανής και ουδέτερη έρευνα με διεθνή σύνθεση, στην οποία κατά τη γνώμη μας πρέπει να εμπλέκεται το κουαρτέτο», δήλωσε ο Βεστερβέλε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο τον αποκλεισμό της Γάζας».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η κυβέρνηση είναι από τους πιο σταθερούς συμμάχους του Ισραήλ, συμφώνησε ότι πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ να κάνει ελέγχους για θέματα ασφάλειας, στα αγαθά που θα διοχετεύονται στη Γάζα.

«Η κατάσταση στη Γάζα πρέπει να λυθεί τώρα, επιτρέποντας τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών που χρειάζεται ο πληθυσμός», δήλωσε ο Φράνκο Φρατίνι.