Skip to main content

Βελτίωση προοπτικής Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ

Οι σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ απέκτησαν «νέα ώθηση» μετά από την έγκριση από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ μιας πρότασης ψηφίσματος από την Σερβία και την Ένωση.
Οι σχέσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησαν «νέα ώθηση» μετά από την έγκριση από τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ μιας πρότασης ψηφίσματος από την Σερβία και την ΕΕ μαζί, τόνισε σήμερα με δηλώσεις του στο Βελιγράδι ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, κ. Στέφαν Φίλε.

«Η πρόταση ψηφίσματος, που υπέβαλαν 28 ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή τα 27 της ΕΕ και η Σερβία, έδωσε νέα ώθηση στις σχέσεις Βελιγραδιού-ΕΕ, εγκαινίασε νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, στο τέλος των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Εξέφρασε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση την ελπίδα «ταχέως η ΕΕ να αποφασίσει σχετικά με το σερβικό αίτημα για ένταξη στην ΕΕ».

Κανονικά, μία τέτοια απόφαση αναμένεται περί τα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ το σερβικό αίτημα έχει υποβληθεί στα τέλη του 2009.

Παραμένουν, πάντως, δύο μεγάλα εμπόδια στον «δρόμο» της Σερβίας προς την ΕΕ, όπως παρατηρούν οι πολιτικοί παρατηρητές, πρώτον ότι η Σερβία --αντίθετα με άλλα μέλη της ΕΕ-- δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και, δεύτερον, ότι παραμένει φυγόδικος ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός των «Σέρβων της Βοσνίας», Ράτκο Μλάντιτς.

Η ΕΕ θέλει όσον αφορά τον Μλάντιτς «πλήρη συνεργασία» εκ μέρους του Βελιγραδίου, δηλαδή πληροφορίες ικανές να οδηγήσουν στη σύλληψή του και στην παραπομπή του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου του ΟΗΕ (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η Κροατία είχε «ανάλογο» πρόβλημα, με τον πάλαι ποτέ φυγόδικό πρώην στρατηγό της Αντε Γκοτόβινα, θυμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Εμείς θέλουμε την έναρξη των ενταξιακών μας διαβουλεύσεων με την ΕΕ το ταχύτερο δυνατόν», επανέλαβε σήμερα ο Σέρβος πρόεδρος Τάντιτς.