Skip to main content

Βέλγιο: Αποζημιώσεις 65%-75% για τους κάτοχους προϊόντων της Lehman Brothers προτείνει η «

Στο Βέλγιο, η «Citibank» πρότεινε σήμερα σε πελάτες της στους οποίους είχε πουλήσει διάφορα προϊόντα της «Lehman Brothers», να της επιστρέψουν αυτά τα χρεόγραφα κι αυτοί να αποζημιωθούν, μέσα στην ερχ
Στο Βέλγιο, η «Citibank» πρότεινε σήμερα σε τέσσερις χιλιάδες πελάτες της στους οποίους είχε πουλήσει διάφορα προϊόντα του αμερικανικού χρηματο-επενδυτικού οίκου «Lehman Brothers», στην πορεία χωρίς καμία απολύτως αξία, να της επιστρέψουν αυτά τα χρεόγραφα κι αυτοί να αποζημιωθούν, μέσα στην ερχόμενη 3ετία, στο 65%-75% της ονομαστικής τους αξίας.

Η αναγγελία έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων της τράπεζας με εκπροσώπους του σωματείου των κατόχων αυτών των χρεογράφων της «Lehman Brothers», με περίπου 500 μέλη και την επωνυμία «Deminor».

Η προσφορά αυτή ισχύει έως τη 18η Φεβρουαρίου. Πολλοί άλλοι πελάτες της βελγικής τράπεζας, κάπου 13-14 χιλιάδες, έχουν ήδη καταφύγει--ομαδικά--στην βελγική δικαιοσύνη, για να αποζημιωθούν στο ύψος περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι το ότι «δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους της επένδυσής τους».

Η διεθνής οικονομική κρίση

Η κατάρρευση της «Lehman Brothers» μετά από μία διαδρομή 158 ετών, τον Οκτώβριο 2008, απετέλεσε το έναυσμα για τη διεθνή οικονομική κρίση, σημάδια ανάκαμψης από την οποία υπάρχουν, όμως η «έξοδος» απ΄αυτήν διεθνώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Στη «Lehman Brothers» ανήκει η «Citigroup», όμως η ρύθμιση αυτή δε θα αφορά κι άλλες θυγατρικές του ομίλου, αποσαφηνίστηκε στη συνέντευξη τύπου.

Ομοίως, διευκρινίστηκε ότι η «Citibank» Βελγίου προτίθεται να δεσμεύσει τα ποσά της αποζημίωσης ενός εκάστου των πελατών που θα αποδεχθούν την προσφορά της σε έναν τριετή ατομικό λογαριασμό, με επιτόκιο 5,3%, από τον οποίο το ποσό θα μπορεί να αναληφθεί στη διάρκεια του 2012.

Η βελγική τράπεζα θα έχει, εφεξής, τα χρεόγραφα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της «συμμετέχοντας», απ΄ευθείας, στη διαδικασία της δικαστικής εκκαθάρισης της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ.

Η περίπτωση της εξώδικης ρύθμισης αφορά σε χρεόγραφα αξίας 128 εκατ. ευρώ.

Τη χρονική στιγμή που κατέρρευσε ο ιστορικός οίκος, την 15η Σεπτεμβρίου 2008, όλα τα χρεόγραφα της κατέστησαν, πρακτικά, άνευ καμίας αξίας.