Skip to main content

BBC: Παλαιστίνιοι γιατροί βασανίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό (video)

Πλάνα που δημοσίευσε το BBC δείχνουν ημίγυμνους Παλαιστίνιους να κρατούνται με δεμένα χέρια πίσω από το κεφάλι

Σκηνές που προκαλούν φρίκη μεταδίδει το BBC, το οποίο προχώρησε στη δημοσιοποίηση καταγγελιών γιατρών και νοσηλευτών στη Γάζα για βασανιστήρια που υπέστησαν από τον ισραηλινό στρατό, τις οποίες συνοδεύουν από βίντεο που αποτυπώνουν τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, μετά την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ, οι παλαιστίνιοι κρατήθηκαν, αναγκάστηκαν να γδυθούν και ξυλοκοπήθηκαν επανειλημμένα, ενώ τους είχαν δέσει τα μάτια.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι ισραηλινοί τους εξευτέλισαν, τους χτύπησαν, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίζουν σε άβολη στάση για ώρες. Είπαν ότι παρέμειναν υπό κράτηση για μέρες πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Πλάνα που τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συνελήφθησαν οι γιατροί, δόθηκαν στο BBC.

Εκεί, φαίνονται μια σειρά από γυμνοί άνδρες με το εσώρουχό τους μπροστά από το κτήριο επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. Ιατρικές ρόμπες βρίσκονται μπροστά σε μερικούς από αυτούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο νοσοκομείο Νάσερ, περιέγραψε ότι ήταν για μια εβδομάδα υπό κράτηση, όπου του επιτέθηκαν σκυλιά με φίμωτρα και του έσπασε το χέρι ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η περιγραφή του, επισημαίνει το δημοσίευμα, ταιριάζει απόλυτα με εκείνη δύο άλλων ιατρών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπό τον φόβο αντιποίνων.

Στα πλάνα από το βίντεο του BBC διακρίνεται ακόμη και ασθενής σε φορείο που φοράει χειροπέδες.

Οι IDF πραγματοποίησαν επιδρομή στο νοσοκομείο στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας – το οποίο ήταν ένα από τα ελάχιστα στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθούσαν να λειτουργούν – στις 15 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι οι πληροφορίες έδειχναν ότι το νοσοκομείο φιλοξενούσε πράκτορες της Χαμάς.

Το BBC παρέδωσε το περιεχόμενο των μαρτυριών με όλες τις λεπτομέρειες όσων φρικιαστικών τους διηγήθηκαν οι καταγγέλλοντες, στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), οι οποίοι δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις μαρτυρίες, ούτε αρνήθηκαν συγκεκριμένους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση. Αρνήθηκαν όμως ότι το ιατρικό προσωπικό έπαθε κακό κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους.

Είπαν ότι «οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις διαταγές των IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά».

Πηγή: news247.gr/BBC