Skip to main content

Βαθιά τομή o «Καλλικράτης» υποστηρίζει ο Ραγκούσης

Ο Καλλικράτης αποτελεί μια από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την παρουσίαση του σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Καλλικράτης αποτελεί μια από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.

«Στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος – νοικοκύρη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε έχει αποκτήσει και μια ακόμη διάσταση, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΣΑ».

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις τομές του προγράμματος, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι:

- προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες.

- δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ

- γίνεται εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης, ο «Καλλικράτης» δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στα όρια των 13 περιφερειών της χώρας. Έτσι οι αιρετές περιφέρειες παραμένουν στα ίδια όρια όπως είναι και σήμερα. Ωστόσο τοποθετούνται 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειών, που στην ουσία θα είναι «τοποτηρητές» των περιφερειαρχών.

Όσον αφορά στους δήμους, ανακοίνωσε την συνένωσή τους, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί από 1.034 σε 333 - 343. Για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή «ένα νησί, ένας δήμος».

Επιπλέον, ανέφερε πως συγχωνεύονται πάνω από 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους ότι θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματά τους και ότι όπου υπάρχει ανάγκη θα υπάρξουν μεταθέσεις των εργαζομένων.

Είπε ακόμη ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες υγείας, παιδείας και πρόνοιας από τα υπουργεία προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ εξήγγειλε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Η εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.