Skip to main content

Βαθιά ανάσα για την «Αφοί Μεσοχωρίτης»

Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της κατασκευαστικής εταιρίας «Αφοί Μεσοχωρίτη» από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εκπονήθηκε μέσω της δυνατότητας που προσδίδει στις ζημιογόνες εταιρίες το άρθρο
Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της κατασκευαστικής εταιρίας «Αφοί Μεσοχωρίτη» από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εκπονήθηκε μέσω της δυνατότητας που προσδίδει στις ζημιογόνες εταιρίες το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ξεκινά η προσπάθεια ανάκαμψης, όπως δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μεσοχωρίτης.

Ο κ. Μεσοχωρίτης, με δεδομένη την ενασχόληση της εταιρίας με δημόσια έργα και άρα την άμεση εξάρτση από τα τεκταινόμενα στην εθνική οικονομία, σχολίασε δεικτικά  ότι «αν τα πάει καλά η κυβέρνηση θα πάμε και εμείς καλά». Και κάνοντας έναν παραλληλισμό με διάθεση χιουμοριστική επεξηγεί «η εταιρία μας πήρε την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης, αλλά η κυβέρνηση έκανε αίτηση για να ενταχθεί στο άρθρο 99 και ακόμη δεν εγκρίθηκε το δικό της σχέδιο ανάκαμψης». 

Το σχέδιο εξυγίανσης για την «Αφοί Μεσοχωρίτης» σηματοδοτεί ότι σε δυο χρόνια θα πρέπει να αποπληρώσει τις οφειλές της, οι οποίες ανέρχονται σε 10-12 εκατ. ευρώ προς τράπεζες και προμηθευτές, επιπλέον έχουν διαγραφεί ανάλογα χρέη και για το διάστημα αυτό λειτουργεί υπό καθεστώς προστασίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις για οποιαδήποτε υποχρέωσή της. Εκτός από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε μέσω του σχεδίου εξυγίανσης.

Σήμερα το ανεκτέλεστο έργο για την «Αφοί Μεσοχωρίτης» ανέρχεται στα 6,5εκατ. ευρώ, ενώ δυο έργα, προυπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, που ανέλαβε από την προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση και είχαν εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο δεν υπογράφηκαν οι συμβάσεις, έχουν «παγώσει».

Η «Αφοί Μεσοχωρίτης» διεκδικεί  περί τα 11 εκατ. ευρώ από το δημόσιο. Ειδικότερα έχει προσφύγει δικαστικά κατά του δημοσίου και η υπόθεση αυτή ορίστηκε να εκδικαστεί τον Οκτώβριο για αναπροσαρμογή τιμολόγησης σε έργα που υλοποιήθηκαν, λόγω ειδικών συνθηκών.

Ο κ. Μεσοχωρίτης επισήμανε ότι «η εταιρία θα καταφέρει να ανακάμψει και να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και ήδη προσπαθεί για το καλύτερο». Το ίδιο εύχεται και για το ελληνικό κράτος,  «γιατί είναι στην ίδια κατάσταση με την εταιρία μας», τόνισε καταλήγοντας. Βέβαια για την κυβέρνηση ο κ. Μεσοχωρίτης πιστεύει ότι τα σκληρά μέτρα που έλαβε θα πρέπει να συνδυαστούν και με αναπτυξιακά έργα για να ξεφύγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.