Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Μόνο 170.000 έκαναν το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Εξίσου κακό το άτμισμα με το κάπνισμα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας μίλησε για την έξαρση του κορωνοϊού, τις νέες μεταλλάξεις και την απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί

Για την έξαρση του κορωνοϊού, την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και την απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει σε καθεστώς ενδημίας μίλησε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή το γεγονός της απώλειας του σπουδαίου τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από σοβαρά προβλήματα υγείας και πέθανε από κορωνοϊό, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του καπνίσματος και του ατμίσματος στην υγεία.

Εξίσου επικίνδυνο το άτμισμα με το κάπνισμα

Με αφορμή τις εικόνες που δείχνουν χιλιάδες κόσμο να αποχαιρετά τον σπουδαίο καλλιτέχνη ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι «ο Βασίλης Καρράς είναι ένα παράδειγμα πως μια κακή συνήθεια, όπως το κάπνισμα, μπορεί να μας καταστρέψει τους πνεύμονες με πολλούς τρόπους. Να πάθουμε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, να πάθουμε καρκίνο, να πάθουμε διάφορα πράγματα και καλό είναι να μη θρηνούμε ανθρώπους που φεύγουν τόσο νέοι»

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τις επιπτώσεις του καπνίσματος αλλά και του ατμίσματος ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι «μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έβγαλε πρόσφατα ανακοίνωση εναντίον αυτών των προϊόντων. Θα πρέπει να μας υποψιάζει το γεγονός ότι οι εταιρείες που παρήγαγαν τσιγάρα την παλιά εποχή έχουν αγοράσει ουσιαστικά όλα αυτά τα προϊόντα και τα αναπτύσσουν».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη φήμη ότι τα προϊόντα ατμίσματος δεν είναι τόσο βλαπτικά όσο τα κλασικά είδη καπνού ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «ο πνεύμονας έχει φτιαχτεί για να μπαίνει μέσα του ατμοσφαιρικός αέρας. Ούτε ατμοί, ούτε καπνοί, ούτε οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά είναι βλαβερά».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κακό είναι ότι τα παιδιά ξεκινάνε πολύ συχνά από το άτμισμα και συνεχίζουν με συνδυασμό ατμίσματος – καπνίσματος και στο τέλος μόνο με το κάπνισμα ή και τα δύο μαζί. «Πρέπει σαν κοινωνία να σταματήσουμε και το κάπνισμα και το άτμισμα. Και υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι που πρέπει να ξεκινήσουν από την αγωγή υγείας από την προσχολική ηλικία και να φτάσουν σε μέτρα αποτροπής του καπνίσματος, όπως για παράδειγμα το να μην επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους το να υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές και μόνο εκεί, να μπορείς να καπνίζεις» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναφορικά με όλους όσοι επιχειρούν να στραφούν στη νέα αυτή τάση τόνισε ότι δεν είναι διακοπή καπνίσματος αλλά αλλαγή του τι καπνίζω».

Είμαστε στην φάση της ενδημίας του κορωνοϊού

Αλλάζοντας θέμα ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για τον κορωνοϊό με αφορμή τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δείχνουν ότι περίπου 1.300 ανθρώπους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ενώ δεκάδες εκατοντάδες είναι στα σπίτια τους και νοσούν ηπιότερα, την ώρα που τα καταγεγραμμένα θύματα στη χώρα μας έχουν αυξηθεί στα εξήντα την εβδομάδα.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο. Ο αριθμός των εισαγωγών, οι 1,473 που αναφέρατε την προηγούμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία από κορονοϊό είναι κατά τι μεγαλύτερος του αντίστοιχου αριθμού την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα. Τα Χριστούγεννα το 2022 είχαμε λίγο λιγότερες εισαγωγές» δήλωσε ο καθηγητής.

Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και τα rapid test

Αναφορικά με τους 200 και πλέον νεκρούς τον μήνα ή 2.500 το χρόνο ο κ. Βασιλακόπους τόνισε ότι αυτό μας δείχνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις συνέπειες του κορονοϊου που δεν εξαφανίστηκε, όπως είπε, αλλά ζει μαζί μας. Μιλώντας για τη φάση της ενδημίας, τώρα που τελείωσε η πανδημία, εξήγησε ο κόσμος και ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες θα πρέπει να αγκαλιάσουν ξανά το καινούργιο εμβόλιο που «που πιάνει τα τρέχοντα στελέχη».

Όπως είπε το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας δωρεάν από τα μέσα Οκτωβρίου δωρεάν. «Στις δέκα εβδομάδες που το έχουμε έγιναν 170.000 εμβολιασμοί. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι μια κάλυψη ούτε καν των ανθρώπων που πρέπει σχεδόν υποχρεωτικά για την προστασία της υγείας τους να το κάνουν, δηλαδή των ηλικιωμένων και αυτών που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και εάν χρειαστεί να πάρουν εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο.

Ερωτηθείς για τη νέα παραλλαγή του ιού JN.1 τόνισε ότι ήταν κάτι που ανέμεναν οι επιστήμονες. «Eίναι μια παραλλαγή που είναι πάρα πολύ κοντά στην Pirolla που αναπτύχθηκε λίγο σε όλο τον κόσμο. Eίναι αυτή που θα επικρατήσει τον επόμενο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε “παραλλαγή ενδιαφέροντος”. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε βαρύτερες νόσησεις, όμως πιθανόν η προηγούμενη νόσηση θα μας προστατεύει λίγο λιγότερο, ίσως και το εμβόλιο λίγο λιγότερο από τη νόσηση από αυτή». Και όπως είπε πρέπει να ζούμε χωρίς να χάνουμε τόσους ανθρώπους.

Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο να εμβολιαστεί παράλληλα και για την γρίπη που είναι σε έξαρση και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας.