Skip to main content

Αύξηση της στήριξης προς την Ουκρανία θα ζητήσει ο Σολτς στις ΗΠΑ

Αν δεν στηρίξουμε την Ουκρανία μπορεί πολύ σύντομα να ξυπνήσουμε σε έναν κόσμο ακόμη πιο ασταθή, αναφέρει ο ίδιος

Την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης από Ευρώπη και ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανέδειξε νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγο πριν αναχωρήσει για την τρίτη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

 Αν δεν στηρίξουμε την Ουκρανία, «μπορεί πολύ σύντομα να ξυπνήσουμε σε έναν κόσμο ακόμη πιο ασταθή, απειλητικό και απρόβλεπτο από ό,τι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», προειδοποίησε ο κ. Σολτς και με άρθρο του σήμερα στην Wall Street Journal.

Σε δήλωσή του από το αεροδρόμιο του Βερολίνου, ο καγκελάριος τόνισε ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ σε μια «πολύ ιδιαίτερη» συγκυρία, κατά την οποία η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να επαναβεβαιώσουν την στήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς η πολεμική επίθεση της Ρωσίας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. «Η Ουκρανία αμύνεται με όλες της τις δυνάμεις, αλλά χρειάζεται στήριξη προκειμένου να συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που έχουν υποσχεθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μέσω των αποφάσεων του Κογκρέσου δεν είναι αρκετό. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε να κάνουμε όλοι από κοινού περισσότερα», υπογράμμισε, με το βλέμμα στην πρόσφατη άρνηση της αμερικανικής Γερουσίας να εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.

Η Γερμανία έχει δεσμευθεί για μια μεγάλη συνεισφορά, αλλά δεν αρκεί, συνέχισε ο Όλαφ Σολτς και κάλεσε όλους τους εταίρους «να κάνουν αυτό που πρέπει» και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο, «ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε μείωση της στήριξής μας» προς την Ουκρανία. Η στήριξη θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί» και θα είναι «όσο μεγάλη χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο του στην Wall Street Journal ο καγκελάριος αναφέρεται συγκεκριμένα σε επικείμενες ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά για τον ουκρανικό στρατό και καλεί τους συμμάχους να ανανεώσουν τις σχετικές δεσμεύσεις τους. «Μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία δεν θα ήταν μόνο το τέλος της Ουκρανίας ως ελεύθερου, δημοκρατικού και ανεξάρτητου κράτους, αλλά θα άλλαζε επίσης δραματικά το πρόσωπο της Ευρώπης. Θα αποτελούσε ένα σοβαρό πλήγμα για τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η βάναυση προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει εδάφη διά της βίας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλους αυταρχικούς σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες χώρες θα κινδύνευαν να πέσουν θύματα ενός γειτονικού τους αρπακτικού», γράφει ο καγκελάριος.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σολτς θα συζητήσει ακόμη θέματα της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και συντονισμού των νέων κρατών - μελών της Συμμαχίας. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη όλοι οι σύμμαχοι να επιτύχουν τον στόχο για αμυντικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος επανέλαβε την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ όταν αυτό δέχεται επίθεση από την Χαμάς, υπογράμμισε όμως ταυτόχρονα και την ανάγκη «να αναπτύξουμε τις προοπτικές ώστε να καταστεί εφικτή μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, με λύση δύο κρατών», ενώ σημείωσε και την σημασία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ