Skip to main content

Αχτίδα διαλόγου με υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης την Κυριακή

Συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω της πρόσκλησης που δέχθηκαν απόψε από την υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης για συνάντησή τους στην Αθήνα την Κυριακή, εκφράζουν οι αγρότες της Αν. Μακεδονίας –παρότι απογοητεύθηκαν
Με λιγοστές, αλλά υπαρκτές, ελπίδες για ουσιαστικό διάλογο αποδέχθηκαν απόψε οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών (με συμμετοχή 30 αγροτικών συλλόγων από 17 νομούς) την πρόσκληση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή για ξεχωριστή συνάντησή τους στην Αθήνα, μεθαύριο Κυριακή στις 3μμ.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών σε Καβάλα και Δράμα εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της προσεχούς συνάντησης και σε ένδειξη καλής θέλησης επιμήκυναν τα διαστήματα διέλευσης όλων των οχημάτων (Ι.Χ. και φορτηγών) από το Τελωνείο Εξοχής Δράμας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κατά μία ώρα από αύριο το πρωί.  Συγκεκριμένα, στο μπλόκο της Εξοχής θα επιτρέπουν ελεύθερα τη διέλευση από τις 6 – 11πμ κι από τις 5-8μμ, ενώ η δίοδος θα είναι κλειστή για πάσης φύσεως οχήματα από τις 11πμ έως τις 5μμ.
Στο Τελωνείο Εξοχής ο αριθμός των αγροτικών μηχανημάτων που έχουν παρατάξει οι αγρότες πλησιάζει τα 300.

Παρότι εκπρόσωποί τους θα μεταβούν στην Αθήνα, για το διάλογο με την υπουργό την Κυριακή, αμετακίνητοι στο μπλόκο τους, επί της Εγνατίας Οδού στον κόμβο της Χρυσούπολης, παραμένουν οι αγρότες του νομού Καβάλας, συνεχίζοντας τον επ’ αόριστον αποκλεισμό επί οκτώ συνεχόμενες μέρες.  Σήμερα, μάλιστα, οι δυνάμεις τους ενισχύθηκαν με την άφιξη κι άλλων αγροτικών μηχανημάτων, ανεβάζοντας σε πάνω από 400 τα τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, μετά και την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, κ. Μπορίσοφ, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανοίγουν καθημερινά το μπλόκο για λίγες ώρες. Από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ δεσμεύτηκε να συμβάλει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Οι αγρότες του ν. Ξάνθης (που εμφανίζονται ανεξάρτητοι και δεν μετέχουν σε κανέναν ευρύτερο αγροτοσυνδικαλιστικό σχηματισμό) διπλασίασαν σήμερα τις ώρες αποκλεισμού της Γέφυρας του Νέστου (επί της παλιάς Εθνικής Οδού Καβάλας – Ξάνθης), κλείνοντας τη γέφυρα από τις 10.30 έως τις 11.30 και από τη 1.30 έως τις 2.30 το μεσημέρι, ενώ ανάλογη τακτική θα κρατήσουν πιθανότατα και αύριο (Σάββατο).  Στη Γέφυρα Νέστου είναι παραταγμένα τουλάχιστον 80 αγροτικά μηχανήματα.

Πάντως, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών ξεκαθάρισαν για άλλη μία φορά ότι απορρίπτουν την πρόσκληση που τους εστάλη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Διημερίδα (δημόσια διαβούλευση) στην Αθήνα -στις 24 και 25 του μήνα- χαρακτηρίζοντάς την "πανηγυράκι, που δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών" -όπως δήλωσαν στη voria.gr μέλη του Οργάνου από τους νομούς Καβάλας και Δράμας.