Skip to main content

Αξιοποιεί τα ακίνητά της η Δομοτεχνική

Έμφαση στην υλοποίηση projects για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει θα δώσει το 2010 η Δομοτεχνική, η οποία παρουσίασε αυξημένα κέρδη προ φόρων κατά 1,1% το 2009.
Έμφαση στην υλοποίηση projects για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει θα δώσει η Δομοτεχνική το 2010, η οποία διανύει μια ικανοποιητική πορεία, αλλά σαφώς έχει επηρεαστεί από τη σημαντική μείωση του κατασκευαστικού κλάδου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα μεγέθη της χρήσης του 2009.
 
Ένα από τασημαντικότερα projects, στα οποία επικεντρώνει τη στρατηγική της για φέτοςείναι η κατασκευή συγκροτήματος γραφείων, εμπορικών χώρων και υπογείουparking σε ιδιόκτητο οικόπεδο 1.015 τμ στην oδό Βασιλέως Ηρακλείου, στοιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 42εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε για το 12μηνο του 2009 στα 44,652 εκατ. ευρώ έναντι 57,139 εκατ. ευρώ το 2008. Η μείωση αυτή είχε προβλεφθεί κατά τη σύνταξη των στόχων της διοίκησης της εταιρίας για τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι πολύ μικρότερη της γενικής μείωσης δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο, επισημαίνει η διοίκηση της Δομοτεχνικής.
 
Τα καθαρά- προ φόρων- κέρδη της κατασκευαστικής ανήλθαν σε 1,724 εκατ. ευρώ το 2009 έναντι 1,705 εκατ. ευρώ το 2008, καταγράφοντας αύξηση 1,1%. Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σήμερα σε  242,67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 104,94 εκατ. ευρώ αφορούν συμβάσεις με τρίτους και 137,73 εκατ. ευρώ την αξία έργων, που εκτελούνται ήδη ή είναι υπό εκτέλεση, επί ιδιοκτησιών της εταιρίας. Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη η εκμετάλλευση των ακινήτων της θυγατρικής Domotechniki doo στο Σεράγεβο.

Εξάλλου, στρατηγικό τομέα για τη δραστηριότητα της εταιρείαςαποτελεί και η συμμετοχή της σε σταθερό κοινοπρακτικό σχήμα, για τηδιεκδίκηση έργων Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τοκοινοπρακτικό σχήμα «’Alpine Bau GmbH- Δομοτεχνική ΑΕ- Αρχιτεχ ΑΤΕ»προεπιλέχθηκε για τη συμμετοχή του στη Β’  φάση του διαγωνισμού για τηνεπιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το έργο «Μελέτη – Χρηματοδότηση-Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση δεκαέξι (16) Σχολικών Μονάδων στηνΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ», προϋπολογισμού  80,50 εκατ.ευρώ, ενώ συμμετέχει και σε πέντε ακόμα αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Η διοίκηση της Δομοτεχνικής για το 2010 εντείνει τις προσπάθειές τηςγια ανάληψη νέων έργων, με βασικό πλεονέκτημα την αναγνωρισμένηικανότητά της να εκτελεί έργα σύνθετα, υψηλών απαιτήσεων, με συνέπειαστα χρονοδιαγράμματα και πολλές φορές ακόμα και νωρίτερα από τουςσυμβατικούς χρόνους περαίωσης.

Η εταιρεία ανέλαβε την 1η Μαρτίου 2010 την κατασκευή του πρώτου επτάστερουξενοδοχείου στην Ευρώπη AMAN at Porto Heli, μετά από διαγωνιστικήδιαδικασία μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών ιδιωτικών έργων στηνΕλλάδα. Το έργο, συμβατικούπροϋπολογισμού 35,35 εκατ. ευρώ, αφορά μέρος της πρώτης φάσης ενόςμεγάλου επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή, της εισηγμένης στοΧρηματιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors, η οποίααποτελεί το μεγαλύτερο και αξιολογότερο επενδυτικό fund του είδους τουστην Ευρώπη.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα, που ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του 2009, ξεχωρίζουν η κατασκευή του πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Odysseus Iberostar, για λογαριασμό της ‘Occidental στην Κω, το πάρκινγκ 851 θέσεων στο νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, του οποίου την εκμετάλλευση για τα επόμενα 10 χρόνια θα έχει αποκλειστικά η Δομοτεχνική, και το Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, έργο που εντυπωσίασε τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο και για την κατασκευαστική του τελειότητα.

Στη διάρκεια του 2009 αναλήφθηκαν και συνεχίζουν να εκτελούνται εντός του 2010 σημαντικά έργα, ειδικά στο βιομηχανικό/ ενεργειακό τομέα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τέσσερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 23,12 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα (Ανατολική Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Κομοτηνή), και έργα προϋπολογισμού 4,22 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ, εταιρία με την οποία έχουν διανοιχθεί σημαντικές προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας.

Η εταιρεία ανέλαβε, επίσης, την κατασκευή του αρχηγείου της Toyota Material Handling Greece, στο Μαρκόπουλο Αττικής, έργο συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η ανέγερση του πολυτελέστατου συγκροτήματος Xenia στην παραλία του Βόλου και είναι προς διάθεση διαμερίσματα και καταστήματα, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ περίπου.