Skip to main content

Αξιωματούχοι ΕΕ: Η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί με το ΔΝΤ

Η ΕΕ δεν προβλέπει την αποχώρηση του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, τονίζει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Αθήνα θα πρέπει να εργαστεί με το ΔΝΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο MNΙ, μετά τις αποκαλύψεις των διαλόγων Τόμσεν-Βελκουλέσκου από τα Wikileaks.

Όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, η ΕΕ δεν προβλέπει την αποχώρηση του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις:

«Το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ μπορεί να κρατήσει μια σκληρότερη στάση, αλλά δεν είναι απομονωμένο όπως διαβάζω στον ελληνικό τύπο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση που διέρρευσε σημείωσε πως αυτή δεν αποκάλυψε τίποτε καινούριο, ενώ συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή».

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης και πληροφορίες για τα όσα ειπώθηκαν στο τελευταίο EWG της Παρασκευής για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Κάποιες χώρες συνέχισαν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη μίξη των μέτρων» που θα οδηγούσε σε ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018, είπε και ξεκαθάρισε πως «είναι σαφές ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, δεν θα προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Ανώτατη πηγή από την Κομισιόν παραδέχθηκε πως αν και «έχει γίνει σημαντική πρόοδος», βασικά ζητήματα όπως «περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, βιώσιμες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το νομικό πλαίσιο του ταμείου ιδιωτικοποίησης, είναι ακόμη ανοικτά».

Την ίδια στιγμή αξιωματούχος του EuroWorking Group υποστήριξε την Παρασκευή -σύμφωνα πάντα με το ΜΝΙ- ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, υπονοώντας πως περαιτέρω παραχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Ελλάδας.