Skip to main content

Οι ελληνικές τράπεζες και ο φαύλος κύκλος χωρίς τέλος...

Το ερώτημα του "ενός εκατομμυρίου δολαρίων", που απασχολεί κυρίως τους Έλληνες τραπεζίτες, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης.

Πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε αρχές Οκτωβρίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καν συζήτηση αναφορικά με το θέμα; Αυτό είναι σήμερα το ερώτημα του "ενός εκατομμυρίου δολαρίων", που απασχολεί κυρίως τους Έλληνες τραπεζίτες για έναν βασικό λόγο: αν δεν ολοκληρωθεί το review δεν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Κι αν δεν τελειώσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, τότε κινδυνεύουν άμεσα με "κούρεμα" οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι το μοναδικό κακό της καθυστέρησης. Η πρώτη υποδόση των 2 δισ ευρώ, που θα δοθεί στην χώρα μας αμέσως μετά την αξιολόγηση, για να πληρωθεί μια δόση προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο. Επίσης, θα πάει πιο πίσω και η υποδόση του 1 δισ ευρώ, που κανονικά ακολουθούσε αμέσως μετά, ενώ το σημαντικότερο δεν θα αρθούν στο ορατό μέλλον τα capital controls. Ωστόσο, όσο τα τελευταία είναι εν ισχύ, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα στη χώρα.

Κι ως γνωστόν, χωρίς τράπεζες, μια οικονομία δεν πρόκειται και δεν μπορεί να ανακάμψει. Οπότε φαύλος κύκλος, χωρίς τέλος...