Skip to main content

Eurasia Group: Μια αισιόδοξη νότα για την ελληνική υπόθεση

Η έκθεση της Eurasia Group που βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης στην Ελλάδα» και τα τελευταία νέα από το πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Μπορεί ο διευθυντής των Ευρωπαικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, να μην πιστεύει στο ελληνικό ζήτημα καθόλου και να το λέει (ή να το γράφει), ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.

Υπόψη της Voria.gr περιήλθε προχθές, για παράδειγμα, μια έκθεση της Eurasia Group, που έγραφε ότι «διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης στην Ελλάδα». Και σε ένα άλλο σημείο ανέφερε ότι «θα βρεθεί κοινό σημείο για ένα σχέδιο, με ρύθμιση χρέους». Ποιος υπέγραφε την έκθεση; Ο Nujtaba Rahman, head of Europe του EurasiaGroup. Περίπτωση ανθρώπου καθόλου τυχαία, στους κύκλους των οικονομολόγων των Βρυξελλών, αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αυτή είναι μια από τις ελάχιστες αισιόδοξες νότες στην ελληνική υπόθεση, που μπήκε από τη Δευτέρα στη νέα πολύ δύσκολη φάση της, υπό τη σκιά πάντα της διαρροής του Σαββάτου.

Ποιος είναι ο στόχος της νέας φάσης; Να έχει κλείσει μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι υπάρχει βάσιμη προσδοκία πως κάτι τέτοιο θα γίνει. Το πρόβλημα είναι πως αυτό το κλίμα δεν υπάρχει και στην πλευρά των δανειστών. Ούτε στις Βρυξέλλες, όπως μας λένε οι πηγές μας, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζουν από την κυβέρνηση. Προκύπτει άλλωστε ως αβίαστο συμπέρασμα και από τις πρώτες ώρες των διαπραγματεύσεων στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Η Voria.gr παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των συζητήσεων και θα σας ενημερώνει. Πάντως, γεγονός αποτελεί ότι όλα γίνονται στη σκιά αυτής της διαρροής και γεγονός αποτελεί επίσης – από όσα γνωρίζουμε – ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές στην διαπραγμάτευση.