Skip to main content

Αξιολόγηση: Γιατί στο υπουργείο Οικονομικών «μιλούν» γαλλικά

Η Γαλλία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο μεγάλος και ενδεχομένως ο μοναδικός πλέον ισχυρός φίλος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η Γαλλία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο μεγάλος και ενδεχομένως ο μοναδικός πλέον ισχυρός φίλος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Και μάλιστα, αταλάντευτα. Υπό την έννοια πως είτε ο πρόεδρος της είναι σοσιαλιστής είτε δεξιός, η Αθήνα έχει να περιμένει, αποδεδειγμένα βοήθεια από τα Ηλύσια Πεδία.

Προς τι η αναφορά; Λόγω της εμπειρίας που έζησαν τα προηγούμενα 24ωρα οι κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Οπως διαβεβαιώνουν στελέχη του περιβάλλοντος τους, στην προσπάθεια που έκαναν - και εξακολουθούν να κάνουν - για να διασώσουν το στοίχημα της δεύτερης αξιολόγησης, ευήκοα ώτα συνάντησαν μόνο στο Παρίσι. Ούτε καν στις Βρυξέλλες, πλέον. Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Σαπέν, συναντήθηκε στο Παρίσι ο Έλληνας ομόλογος του, Τσακαλώτος, πριν ξεκινήσει το τελευταίο κρίσιμο EuroWorkinGroup (EWG). Στόχος; Να του ζητήσει βοήθεια, ώστε να ξεκινήσουν (και να ολοκληρωθούν) γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας.

Λίγες ώρες μετά για τον ίδιο λόγο, συναντήθηκε με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο (και επίσης Γάλλο) Μοσκοβισί.

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, όπως και στη συνεδρίαση του EWG αυτό το οποίο έγινε ξεκάθαρα κατανοητό ήταν πως η ζημία από τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα, παραμονές των Γιορτών, για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των θεσμών, ήταν τελικώς πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι πίστευαν...