Skip to main content

Αύριο ξεκινά ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό έχει αυξηθεί φέτος κατά 18% - Στον διαγωνισμό θα αποσταλούν δείγματα 757 οίνων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Αύριο ξεκινά ο «17ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης», ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός οίνου που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Μετά από δεκαέξι επιτυχημένες διοργανώσεις, ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης συνεχίζει την πορεία του, ενώ φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται παράλληλα και ο «Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης».

Οι τριήμερες διαδικασίες γευσιγνωσίας και βαθμολογίας των 783 δειγμάτων που συνολικά συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 3 Μαρτίου ενώ το Σάββατο 4 Μαρτίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα των Διαγωνισμών (δείτε εδώ).

Από τα 783 δείγματα, τα 663 προέρχονται από την Ελλάδα ενώ τα 120 από: Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβακία, Τουρκία και Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» φέτος σημείωσε σημαντική αύξηση συμμετοχής 18% από πέρσι όπου συμμετείχαν 647 δείγματα και ύστερα από την γενική πτώση που υπέστη στην αρχή της δεκαετίας, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή ποιότητά του.

Τα δείγματα, τους 757 οίνους και τα 26 αμπελοοινικά αποστάγματα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, θα δοκιμάσουν και θα αξιολογήσουν-βαθμολογήσουν 42 διακεκριμένοι γευσιγνώστες, 24 από διαφορετικές χώρες του πλανήτη μας (Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, ΠΓΔ Μακεδονίας, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Τσεχία,) και 18 Έλληνες.

Πρόεδρος της φετινής διοργάνωσης είναι ο διακεκριμένος Έλληνας Master of Wine κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ενώ στην ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα των γευσιγνωστών-κριτών των Διαγωνισμών θα διακρίνουμε τη συμμετοχή τεσσάρων ακόμη Masters of Wine και συγκεκριμένα τις κυρίες Sarah Jane Evans, Elizabeth Gabay, Robin Kick και τον κ. Γιάννη Καρακάση.

Οι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές των Διαγωνισμών, σύμφωνα με τον κανονισμό του OIV, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό οινολόγοι ενώ η λίστα συμπληρώνεται από συμβούλους, συγγραφείς και δημοσιογράφους οίνου καθώς και από οινοχόους μεταξύ των οποίων στη φετινή διοργάνωση θα διακρίνουμε τον Master Sommelier κ. Brian Keith Julyan.

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος και διεξάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η τελετή απονομής των μεταλλίων θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, ώρα 19:30, στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαπείου, στο πλαίσιο της έκθεσης Oinorama ενώ την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 16:00-19:00, οι επισκέπτες της έκθεσης Oinorama θα έχουν τη δυνατότητα γευσιγνωσίας των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων των Διαγωνισμών.

Στην ιστοσελίδα «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», www.tiwc.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε για το προφίλ και τους στόχους του και να βρείτε κάθε πληροφορία για τον κανονισμό και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους γευσιγνώστες και τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης.

Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο από το 1999.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και συνεργασία φορέων του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως οινολόγοι, οινοχόοι, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη.

Το οινόφιλο κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα σε ειδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά το τέλος του Διαγωνισμού, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των μεταλλίων στους βραβευμένους οίνους και αποστάγματα γίνεται κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης.

Οι έως τώρα διαγωνισμοί υπήρξαν ιδιαίτερα πετυχημένοι ικανοποιώντας τόσο τους φορείς του κλάδου όσο και τους οινοπαραγωγούς. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών, τόσο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του θεσμού από τον αμπελοοινικό κόσμο, ενώ η διάκριση του κάθε προϊόντος αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές από το ειδικό αυτοκόλλητο μετάλλιο στη φιάλη του προϊόντος, που φέρουν τα βραβευμένα προϊόντα (οίνοι και αποστάγματα).