Skip to main content

Μπουτάρης: Δεν με ενοχλεί ο σταυρός στη Ροτόντα, να πέσουν οι τόνοι

Συνεδριάζει την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει την παλιά απόφαση Βενιζέλου για τη Ροτόντα.

Να χαμηλώσουν οι τόνοι κάλεσε εκ νέου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στην κόντρα που ξέσπασε σχετικά με τη χρήση της Ροτόντας.
 
Για το θέμα συνεδριάζει αύριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει την παλιά απόφαση Βενιζέλου για τη Ροτόντα, σύμφωνα με την οποία γίνεται εκκλησιαστική λειτουργία μια φορά τον μήνα, και άλλες δύο φορές κατά τις γιορτές των Αγίων Γεωργίου και Ασωμάτων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο στην υπάρχουσα πρόταση προστίθενται πλέον και οι εκδηλώσεις που θα γίνονται στη Ροτόντα, «πάντοντε με σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο», όπως διευκρίνησε.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον ενοχλεί η τοποθέτηση του σταυρού, αναφερόμενος σε κάποια τουριστικά δωράκια που είδε στην Άνω Πόλη με τη Ροτόντα. «Είναι ντροπή να δημιουργείται αντίθεση για τη Ροτόντα. Είναι αρχαιολογικό μνημείο κι ανήκει στην αρχαιολογική υπηρεσία. Η Εκκλησία δεν έχει λέγειν για το τι θα γίνει εκεί μέσα. Να παρακαλέσω, να κατεβούν οι τόνοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Σταμάτη Χονδρογιάννη. Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι δεν συμφέρει κανέναν να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις το ζήτημα.

«Η απόφαση του Βενιζέλου λέει ξεκάθαρα ότι η Ροτόντα δεν είναι ενοριακός ναός, αλλά μνημείο, στο οποίο τελείται μια φορά τον μήνα Θεία Λειτουργία. Επιπλέον, ο χώρος δίδεται, κατόπιν συμφωνίας, για πολιτιστικές εκδηλώσεις» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Όπως είπε ο δήμαρχος, στις προθέσεις του δήμου και της Εφορείας είναι να κατατεθεί πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων οι οποίες «θα σέβονται τον αρχαιολογικό χώρο». Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε επίσης να γίνει μια εκδήλωση με τις τρεις θρησκείες, της εβραϊκής, της μουσουλμανικής και της χριστιανικής.