Skip to main content

Αύριο παρουσιάζει το πρόγραμμα 1,5 τρισ. δολαρίων ο Ντόναλντ Τραμπ

Το σχέδιο επενδύσεων ύψος 1,5 τρισ. δολαρίων για την αναμόρφωση των αμερικανικών υποδομών παρουσιάζει αύριο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Για αύριο έχει καθοριστεί η παρουσίαση του σχεδίου επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αναμορφώσει βασικές υποδομές της χώρας και να δώσει ώθηση σε ανάπτυξη και απασχόληση.

Από το σύνολο των 1.5 τρισ. δολλαρίων, μόλις 200 δισ. δολάρια θα προέρχονται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα θα είναι ένα μίγμα επενδύσεων από πολιτείες και ιδιωτικό τομέα, με την εγγύηση του δημοσίου. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε πολιτίες και τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και εγγυήσεις και να προωθήσουν έργα βασικών υποδομών, που θα αναβαθμίσουν την περιοχή τους» τόνισε ο DJ Gribbin, ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για έργα υποδομών.
 
Η διανομή των κονδυλίων

Το προσχέδιο κάνει λόγο για διανομή 100 δισ. δολαρίων σε πολιτειακούς οργανισμούς με μορφή κινήτρων ενώ προβλέπει ότι καμία πολιτεία δεν θα λάβει περισσότερο από το 10% του συνόλου.

Παράλληλα, 20 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν σε "καινοτόμα έργα", που σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, μπορούν να "μεταμορφώσουν" τη χώρα. Πρόκειται για πρωτοποριακές ιδέες, των οποίων η υλοποίηση ενέχει υψηλότερο ρίσκο από ό,τι τα βασικά έργα υποδομών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το  Hyperloop του Ίλον Μασκ. Περίπου 50 δισ. δολάρια προβλέπεται να κατευθυνθούν σε δρόμους και δίκτυα μεταφορών αστικών κέντρων, αν και οι πολιτείες θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ένα μέρος αυτών για άλλα έργα, όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.  

Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί σε διάφορα έργα ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών αρχών.