Skip to main content

Αβραμόπουλος από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στο προσφυγικό

Η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας λειτουργεί κανονικά, υπογράμμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Η ερώτηση Ψωμιάδη και η τοποθέτηση Μπουτάρη

Τις ερωτήσεις πολιτών αναφορικά με το προσφυγικό και τα θέματα ασφάλειας απαντάει αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Διάλογοι με τους Πολίτες» στην κατάμεστη αίθουσα στο Βελλίδειο.

«Η Ελλάδα εχει να απορροφήσει 1 δις. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε τα κονδύλια.

«Η Ευρώπη εχει διαθέσει τεραστια ποσά για το προσφυγικό, τα οποία διαχειρίζονται όμως τα κράτη. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» τόνισε ακόμα.

«Η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας λειτουργεί κανονικά. Δείτε πού ήμασταν τότε και που είμαστε τώρα» υπογράμμισε απαντώντας σε άλλο ερώτημα συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να σπάσει.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ρωτώντας  «αν σπάσει, είμαστε έτοιμοι»;

«Δεν είμαι Έλληνας πολιτικός για να μπορώ να απαντήσω σε αυτο» αποκρίθηκε χαρακτηριστικά, ο Επίτροπος.

Είχε προηγηθεί ερώτηση του πρώην δημάρχου αναφορικά με τη συγκέντρωση μεγάλου μερους των προσφύγων στη Βορεια Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο ίδιος σημείωσε ότι η τήρηση της συμφωνίας δεν είναι απαραίτητη διαπραγματευση για την ένταξη της Τουρκίας αλλά σαφώς δείχνει την ταση της χωρας απέναντι στην ΕΕ.

Χαιρετισμός Μπουτάρη

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για την επιλογή του να πραγματοποιήσει αυτή την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε  «προσφυγομάνα».

Ακόμα, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη συντονισμού αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως δήμαρχος αλλά και άλλοι δήμαρχοι θέλουν η διαχείριση των στρατοπέδων, όπως τα χαρακτήρισε, «να περάσει στους δήμους».

Το «παρών» δίνουν εκπρόσωποι του πολιτικού και εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Ορφανός, Κώστας Γκιουλέκας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και Κλεόβουλος Θεοτόκης.

Oι «Διάλογοι με τους Πολίτες» διοργανώνονται με τη μορφή δημόσιων συζητήσεων σε όλη την ΕΕ. Στο πλαίσιο των «Διαλόγων» οι Ευρωπαίοι Επίτροποι απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα της Ένωσης.