Skip to main content

Αβραμόπουλος: Ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά-μετανάστες

Η προστασία των παιδιών και ιδίως των παιδιών-μεταναστών, αποτελεί προτεραιότητα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο επίτροπος.

Την ανάγκη να προστατευτούν και να βοηθηθούν τα παιδιά-μετανάστες, επεσήμανε ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η προστασία των παιδιών και ιδίως των παιδιών-μεταναστών, αποτελεί προτεραιότητα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένων των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετωπίζουν», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ έκανε έκκληση να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης, ώστε να μην πέφτουν τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και εμπορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το 26% των αφίξεων μέσω θαλάσσης κατά το έτος 2016 ήταν παιδιά, κάτι που συνιστά τουλάχιστον δεκαπλασιασμό του αριθμού τους μετά το 2010, ενώ πολλά από αυτά τα ανήλικα παιδιά είναι ασυνόδευτα. Όπως μάλιστα ανέφερε, αφού φτάσουν στην Ευρώπη, ένας αυξανόμενος αριθμός εξαφανίζεται.

Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε, «πως παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και πρέπει να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα κενά ως προς την προστασία των παιδιών αυτών. Η διασφάλιση της παροχής κατάλληλης βοήθειας, υποδοχής και φροντίδας, νομικής και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης είναι θεμελιώδους σημασίας. Η Επιτροπή επεξεργάζεται συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες δράσεις ώστε να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών-μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή ατζέντα για τη Μετανάστευση και το Σχέδιο Δράσης για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους είναι το σημείο αφετηρίας μας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή υποστηρίζει ενεργά τον διορισμό ενός υπεύθυνου για την φροντίδα των παιδιών σε κάθε hotspot.

«Στον τομέα αυτό, η διαθεσιμότητα κατάλληλων ειδικών εγκαταστάσεων υποδοχής συνιστά πρόκληση, τόσο για τα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, με πάνω από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά να βρίσκονται σε αναμονή για μια θέση. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση διατίθεται από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα, να δημιουργηθούν οι σχετικές υποδομές, να αναπτυχθούν επιχειρησιακά σχέδια στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Διατίθεται επίσης χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας, ώστε να βελτιωθεί η προστασία των παιδιών-μεταναστών», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Το 2017, οι προτεραιότητες για την καταπολέμηση της βίας ενάντια σε παιδιά και γυναίκες περιλαμβάνουν με σαφήνεια τα παιδιά-μετανάστες, συμπλήρωσε.