Skip to main content

Συνέντευξη Αυγενάκη: Μεγάλη απάτη τα αντίμετρα, η ΝΔ ζητάει εκλογές

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΝΔ στη Voria.gr: Τι λέει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη στάση της ΝΔ, τις εκλογές και την κόντρα με τον Ιβάν Σαββίδη

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρνει στη χώρα μας το τέταρτο μνημόνιο υποστηρίζει ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Voria.gr  κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «άνευ όρων παράδοση» στους δανειστές με στόχο την παραμονή στην εξουσία.

Ο Γραμματέας της ΝΔ επιμένει στην ορθότητα του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης με την κυβέρνηση.

Επιπλέον, εξηγεί γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα αντίμετρα, τα οποία χαρακτηρίζει «μεγάλη απάτη», ενώ δεν αποφεύγει να σχολιάσει την κόντρα Μητσοτάκη - Σαββίδη, επιλέγοντας σχετικά ήπιους τόνους και αποφεύοντας τις ευθείες επιθέσεις και αναφορές.

Γιατί διακηρύσσετε συνεχώς ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ισοδυναμεί με το 4ο Μνημόνιο;

Γιατί επιβάλλει νέα επώδυνα μέτρα, με ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Γιατί δεσμεύει τη χώρα μετά το 2018, όταν το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Τα νέα μέτρα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, χωρίς καν χρηματοδότηση. Γιατί η Κυβέρνηση της Αριστεράς, ψήφισε συνολικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ όταν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο ήταν 5 δις και 5 δις οι περικοπές των συντάξεων. Για εμάς αυτό είναι τέταρτο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας εξαγόρασε την παραμονή του στην εξουσία, αποδεχόμενος τα πάντα, με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τον μέσο Έλληνα.

Ακόμα κι αν συμφωνήσει κανείς με τα επιχειρήματά σας για την καταψήφιση των μέτρων, προκύπτει η απορία γιατί δεν υπερψηφίζετε τα αντίμετρα που θα φέρουν μία μικρή έστω ανακούφιση σε κάποιες κοινωνικές ομάδες;

Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη! Ο κ. Τσίπρας παίρνει λεφτά από τους Έλληνες και τους δίνει λέξεις! Για εμάς τα αντίμετρα είναι μειώσεις φόρων, δεν είναι συσσίτια. Τι λέει ο κ. Τσίπρας; «Θα στύψω τους Έλληνες και μετά θα τους δώσω συσσίτια». Δεν μπορεί το όραμα μιας κοινωνίας και ενός κοινωνικού Κράτους να είναι πώς θα ταΐζουμε τους πεινασμένους. Αυτό πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως. Δεν μπορεί να λέμε ότι θα δώσουμε συσσίτια, άμα πιάσουμε 4,5% πλεόνασμα.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από τον Μοσκοβισί μέχρι τον Σόιμπλε, δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι από κάθε άλλη φορά για την πρόοδο ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος; Η κάθετα αρνητική στάση σας δεν έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό DNA του κόμματος;

Ο κ. Τσίπρας για ακόμα μία φορά παραδόθηκε άνευ όρων στις απαιτήσεις των δανειστών. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να μην εκφράζουν την ικανοποίησή τους. Η Κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα και αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ακόμη και τις πιο παράλογες, όπως τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια και το αιώνιο υπερταμείο.

Ο κ. Τσίπρας ήθελε απλά να αγοράσει πολιτικό χρόνο και να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι δήθεν διαπραγματεύεται. Το μόνο, όμως, που κατάφερε είναι εξαιτίας του αμοραλισμού του να χάσουμε δυόμιση χρόνια και να χρεωθούμε δυο αχρείαστα μνημόνια. Και τώρα προσπαθεί να εμφανίσει σαν επιτυχία, το ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014, όταν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια έχοντας πραγματοποιήσει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και έχοντας αποσπάσει συγκεκριμένη ρύθμιση από τους δανειστές στο ζήτημα του χρέους από το 2012. Αυτό είναι το υποτιθέμενο «success story» των κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Δεν υπάρχει τελικά κανένα σημείο σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δυστυχώς, δεν βλέπουμε να υπάρχει, γιατί βιώνουμε τη μεγαλύτερη ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού που έχει γίνει ποτέ. Ψέματα, διαπλοκή, παρακμή και αμοραλισμός. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 βασίστηκε σε μύθους και από μύθους συντηρείται. Πρώτος μύθος: Το τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεύτερος μύθος: Το ψεύτικο εμπόριο πατριωτισμού, την δήθεν αντίσταση στους ξένους και την τάχα ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Τρίτος μύθος: Η δήθεν μάχη με το παλιό και τη διαπλοκή.
Και στα τρία έγιναν τα ακριβώς αντίθετα.

Πρώτον, υποσχέθηκαν το τέλος στη λιτότητα και το σκίσιμο των Μνημονίων. Και σήμερα τα υπογράφουν δυο - δυο. Στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο του 2015 προσθέτουν ένα ακόμα Μνημόνιο το τέταρτο. Εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και επέβαλαν μέτρα 12,5 δις.

Δεύτερον, παραχώρησαν την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια. Δέσμευσαν την περιουσία του Δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου, για 99 χρόνια.

Τρίτον, υποσχέθηκαν «να τελειώνουν με το παλιό και τη διαπλοκή». Και αποδείχθηκαν οι πιο παλιοί και οι πιο διαπλεκόμενοι. Αναξιοκρατία και κομματικός στρατός στο Δημόσιο, με παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλλουν οι ίδιες οι δικαστικές ενώσεις. Απόπειρα ελέγχου των Μ.Μ.Ε. με τον αντισυνταγματικό Νόμο Παππά.

Μήπως το αίτημα σας για εκλογές εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται βιαστικό; Μήπως, πλέον, υπό το φως των νέων εξελίξεων μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι λάθος να επιμένετε σε αυτό;

Ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε εκλογές. Το αίτημα μας αυτό παραμένει, επειδή όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει στη χώρα. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, μας δικαιώνουν καθημερινά.

Η αξιολόγηση έκλεισε με 15 μήνες καθυστέρηση, ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα. Ούτε καν στο χρέος έχει πάρει κάτι ακόμα. Ούτε καν το Q.E. Η ποσοτική χαλάρωση - στην οποία είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είχαμε μπει - ούτε αυτή ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί.

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή παραμένει επίκαιρο και πολύ ουσιαστικό. Αποστολή μας είναι να γίνουμε η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την παρακμή. Που θα φέρει ξανά την δυναμική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση που θα φέρει ξανά αισιοδοξία, περηφάνια στη χώρα και χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

Πώς σχολιάζετε την κόντρα Μητσοτάκη – Σαββίδη; Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ στοχοποίησε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ δεν συνηθίζει να κάνει προσωπικές αναφορές όταν μιλά για τη διαπλοκή; Δεν πιστεύετε ότι έχει και ο κ. Μητσοτάκης μερίδιο ευθύνης για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει;

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν στοχοποιούν κανένα. Στην σχετική συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με την ευνοϊκή τροπολογία υπέρ του κου Σαββίδη σας θυμίζω πως την αποκάλυψη του ονόματος του επιχειρηματία και της επιχείρησης έκανε ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος.

Ωστόσο, στη ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε παρεμβάσεις, ούτε εκφοβισμούς, ούτε εκβιασμούς. Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται κανόνες. Και κανόνες θα επιβληθούν προς όλες τις κατευθύνσεις και όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες. Όλοι οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, αρκεί να τηρούν το νόμο και να μην θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο κάποιου Μέσου Ενημέρωσης για πολιτική προστασία.