Skip to main content

Αυγενάκης: Προβληματική πολιτική της κυβέρνησης για τα απορρίματα

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης των έργων της ΕΣΔΑΚ, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την ανάγκη σχεδιασμού που να ενσωματώνει τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως αποδεκτές και δοκιμασμένες, καθώς και την ανάγκη  διαχείρισης των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο επισημαίνει ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης των έργων της ΕΣΔΑΚ, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, Εσωτερικών  κ. Π. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), με στόχο την ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων των OTA σε επίπεδο Κρήτης, έχει ως βασικό στόχο να υλοποιήσει αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του, εντάσσονται κατά προτεραιότητα μεταξύ άλλων:
- Η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή «Μαύρος Σπήλιος» στην περιοχή της Αλικαρνασσού στην ΠΕ Ηρακλείου για τη μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μετά από μετατροπή και εκσυγχρονισμό τους, σε Περιβαλλοντολογικό Πάρκο ώστε να αποτελέσουν τη βασική εγκατάσταση απορριμμάτων ΠΕ Ηρακλείου,
- Η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ΑΣΑ Σητείας, η οποία θα εξυπηρετεί το σύνολο των ΔΕ Σητείας και Ιεράπετρας της ΠΕ Λασιθίου σχετικά με τις απαιτούμενες δραστηριότητες για την ανακύκλωση υλικών.
- Για την υλοποίηση των μεγάλων αυτών έργων υποδομής, ο ΕΣΔΑΚ έχει ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης και συγκεκριμένα να ενταχθούν τα προγράμματα αυτά στις δράσεις του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών- Περιβάλλοντος – Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ) 2014 -2020».  

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σκοπεύετε να εντάξετε τα ανωτέρω προγράμματα του ΕΣΔΑΚ στις δράσεις του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος;    
2. Έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ένταξης από τα αρμόδια Υπουργεία;».

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «είναι ανεπίτρεπτο η χώρα να πληρώνει πρόστιμα και μάλιστα για θέματα που υπονομεύουν όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των πολιτών. Η ενεργοποίηση και ιδιωτικών επενδύσεων για την ολοκλήρωση υποδομών περιβάλλοντος με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων (π.χ. ΣΔΙΤ) αποτελεί βασική επιδίωξη της Ε.Ε. που περιγράφεται στο ΕΣΠΑ.  Δυστυχώς, οι μικρές μονάδες διαχείρισης αποβλήτων που προωθεί η Κυβέρνηση, μέσω του σχεδιασμού της, δεν εξυπηρετούν τον ανωτέρω κοινοτικό στόχο καθώς είναι αδύνατον να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και αναγκαστικά η υλοποίησή τους θα γίνει αμιγώς με δημόσιους πόρους. Συνεπώς, οι ΣΔΙΤ είναι ο κανόνας σε όλη την ΕΕ, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και είναι το κύριο εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας κάνει πισωγυρίσματα. η αδράνεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον τομέα δίνει ένα ακόμη αρνητικό πρόσημο  για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των πολιτών και την οικονομία. Πέντε επενδύσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων στις καλένδες, λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφικής πολιτικής ιδεοληψιών και αποεπένδυσης, που στέρησε τη δυνατότητα σε περίπου 2.000 ανθρώπους να εργαστούν το 2015 και  ζημίωσε κατά 2,5 εκ. ευρώ φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικά ταμεία».