Skip to main content

Αυγενάκης: Επιδιώξιμος στόχος για τη ΝΔ η αυτοδυναμία

Όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, πρέπει να δοθεί λύση, και οι λύση είναι οι εκλογές, τονίζει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Τις εκλογές προέταξε ως λύση στο θέμα της αξιολόγησης ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η θέση της ΝΔ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις εκλογές είναι μία: Προέχει το εθνικό συμφέρον και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, καθώς υπάρχει ένα παιχνίδι διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δοθεί λύση. Και οι λύση είναι οι εκλογές» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας είχε χρόνο να κλείσει την αξιολόγηση και δεν το έκανε. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα ακριβώς χρόνο».

Ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, τονίζει ακόμα ότι «ολοένα και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη», συμπληρώνοντας ότι «η αυτοδυναμία είναι ένας επιδιώξιμος στόχος για τη ΝΔ».

Ερωτηθείς για το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στη Γερμανία, ο Λ. Αυγενάκης απάντησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε την αποφασιστικότητά του να πράξει ό,τι απαιτείται για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος».

Ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ υποδεικνύει στον Αλέξη Τσίπρα «να μην διανοηθεί ο ίδιος ή η κυβέρνησή του να βάλουν τη χώρα ξανά σε τέτοιες περιπέτειες όπως το 2015», γιατί όπως υποστήριξε «θα μας βρουν πολύ σκληρά απέναντι».

Τέλος, ο Λ. Αυγενάκης, στη συνέντευξή, ζητά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να δώσουν τέρμα στα σενάρια που καλλιεργεί η "συμμορία" της δραχμής και της πεντάρας».

Ακλουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Αυγενάκη, η ΝΔ ζητά εκλογές και δηλώνει ότι βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα. Πιστεύετε, πραγματικά, ότι θα γίνουν εκλογές είτε γιατί το επιθυμεί ο πρωθυπουργός, είτε από «ατύχημα», π.χ. να μην ψηφιστούν τυχόν μέτρα αν ζητηθούν ως προαπαιτούμενα για τη β΄ αξιολόγηση;

Απ. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: ή να κλείσει η αξιολόγηση, έστω και τώρα, με πρόσθετο κόστος εξαιτίας των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης, ή να οδηγηθούμε σε εκλογές, ή να αφήσει ο κ. Τσίπρας τη χώρα να σέρνεται έως το καλοκαίρι, προκαλώντας αβάσταχτο κόστος και θέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την Ελλάδα. Θέση της ΝΔ είναι ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα. Αντίθετα, είναι μέρος της λύσης.

Ερ. Αν, ωστόσο, δεν γίνουν εκλογές θα μπορέσει η ΝΔ να κρατήσει ζωντανό το αίτημα για εκλογές και βεβαίως θα καταφέρει να κρατά σε εκλογική εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό;

Απ. Στόχος μας είναι ο κομματικός μηχανισμός να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και βέβαια να εξελίσσεται διαρκώς. Σας λέω, όμως, ότι σ΄ ένα μόλις χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ πέτυχαν την πιο «βίαιη» δημοσκοπική ανατροπή, από τις 10 μονάδες διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, σε double score και στις 17 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ.

Σ' ένα μόλις χρόνο, πραγματοποιήσαμε Συνέδριο, εκλέξαμε Πολιτική Επιτροπή, εκλέξαμε τις διοικήσεις μας σε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ και ανανεώσαμε το στελεχιακό μας δυναμικό κατά 70%.

Σ' ένα μόλις χρόνο, προχωρήσαμε στην οικονομική εξυγίανση του κόμματος. Η κάρτα μέλους έχει βρει σημαντική απήχηση και είναι η αρχή για να γίνει το κόμμα μας ακόμα πιο ισχυρό, πιο υγιές, πιο αδέσμευτο.

Σ' ένα μόλις χρόνο, αναπτύχθηκε η δράση «Κανένας στο Περιθώριο» με δράσεις σε πάνω από 400 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Σ' ένα μόλις χρόνο, πραγματοποιείται το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών για να προσελκύσουμε νέους, δραστήριους ανθρώπους με κοινωνική παρουσία, επαγγελματική επάρκεια, πολιτική ευαισθησία, πολιτικό κριτήριο, που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά και να έρθουν στη ΝΔ.

Σ' ένα μόλις χρόνο, υλοποιήθηκαν δράσεις όπως οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις Στελεχών σε όλη τη χώρα, το «Συμμετέχω» και «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες».

Σ' ένα μόλις χρόνο, σχεδιάστηκε και υλοποιείται η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών, η δράση επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού της ΝΔ, έχοντας ολοκληρώσει 8 κύκλους σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Πάτρα.

Τον τελευταίο μόλις μήνα, έχουμε 150 και πλέον εκδηλώσεις σε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, με αφορμή το ξεκίνημα του νέου έτους.

Πετύχαμε να επαναφέρουμε την αξιοπιστία στο δημόσιο πολιτικό λόγο, όμως έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή.

Ερ. Από το ρόλο σας ως γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω, εκτιμάτε ότι κάθε μέρα που περνάει η ΝΔ αυξάνει την πιθανότητα να είναι αυτοδύναμη όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις;

Απ. Κάθε μέρα δημιουργείται ένα ισχυρό, λαϊκό μέτωπο με εκφραστή τη ΝΔ που θέλει να δει την Ελλάδα, σταθερή στις «ράγες» της ευημερίας! Ολοένα και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν στον Κ. Μητσοτάκη. Η αυτοδυναμία είναι ένας επιδιώξιμος στόχος και εργαζόμαστε γι' αυτό.

Ερ. Αλήθεια πως σχολιάζετε την επίθεση που δέχτηκε η ΝΔ από τη Φώφη Γεννηματά με αφορμή το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στη Γερμανία; Δίνει ένα στίγμα προθέσεων για την επόμενη μέρα των εκλογών στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμο;

Απ. Ο Κ. Μητσοτάκης καταθέτει το εθνικό σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση στην ελληνική κοινωνία, συζητώντας διαρκώς με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς. Για το ίδιο σχέδιο, ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας. Η κ. Γεννηματά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αξιόπιστες σχέσεις με τους εταίρους της χώρας δεν είναι ένδειξη υποτακτικότητας. Υποτακτικοί υπάρχουν... αλλά όχι στη ΝΔ.

Ερ. Τελικά τι συμφέρει τη ΝΔ και τον τόπο; Να γίνουν άμεσα εκλογές ή το αντίθετο;

Απ. Οι εκλογές αποτελούν το φως στο τούνελ του λαϊκισμού και της εσωστρέφειας που ο κ. Τσίπρας και η παρέα του εγκλώβισαν τον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μια πλατιά λαϊκή συστράτευση με το μέτωπο της αξιοπιστίας, της υπευθυνότητας και του ρεαλισμού. Να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές διότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την περιδίνηση της κρίσης.

Ερ. Στη ΝΔ με αφορμή τη β΄ αξιολόγηση υπάρχουν δύο τάσεις, όπως προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις. Αυτών που ζητούν εκλογές ακόμα και πριν κλείσει τη αξιολόγηση (θέση που πρεσβεύει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης) και όσων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο την αξιολόγηση για το συμφέρον της χώρας. Ποια είναι η δικής σας άποψη;

Απ. Η θέση της ΝΔ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις εκλογές είναι μία και ενιαία. Προέχει το εθνικό συμφέρον και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, όσο δεν ολοκληρώνεται και καθώς υπάρχει ένα παιχνίδι διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο, σε μια -από τη φύση της- πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση, πρέπει να δοθεί λύση. Και λύση είναι μόνο οι εκλογές για να έρθει μια κυβέρνηση συγκροτημένη, με στόχο και όραμα. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα και απλά γινόμαστε θεατές στο ποιος θα τα χρεωθεί, ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Τσακαλώτος. Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μάς είναι αδιάφορα. Οι δε δηλώσεις Βούτση αντί να καθησυχάσουν, δημιουργούν ακόμη περισσότερη αγωνία.

Ερ. Ανεξαρτήτως αυτού, πιστεύετε ότι θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση ή το πιθανότερο σενάριο είναι Απρίλιος-Μάιος;

Απ. Δεν μπορώ να προβλέψω διότι έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση που ροκανίζει τον χρόνο και μετά λέει ότι εκβιάζεται. Ο κ. Τσίπρας είχε χρόνο να κλείσει την αξιολόγηση και δεν το έκανε. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Όλα τα μέτρα που συζητούμε αποτελούν αναγκαστικό τίμημα της αποτυχίας της κυβέρνησης. Δεν τους αντέχει πλέον η κοινωνία.

Ερ. Κύριε Αυγενάκη, ο Κ.Μητσοτάκης τι πέτυχε από τη διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο και από τις επαφές που είχε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε;

Απ. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε την αποφασιστικότητά του να πράξει ό, τι απαιτείται για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ζωή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης, καθώς η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το βάρος της αυριανής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ερ. Πείτε μου, ωστόσο, σε τι θα διαφέρει η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ από τη σημερινή, αφού υπάρχουν συμφωνηθέντα και στενή επιτήρηση από τους θεσμούς; Σας ρωτώ γιατί, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι δεν μπορεί και δεν θα αλλάξει τίποτα υπό αυτές τις συνθήκες.

Απ. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη καθιερωθεί στο εξωτερικό ως ένας σύγχρονος, φιλελεύθερος, Ευρωπαίος πολιτικός. Αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως διαπιστευτήριο ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας τους στόχους του προγράμματος. Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και όλες τις μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά και ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ξεπερνά το μνημόνιο. Η ΝΔ έχει το πρόγραμμα και το σχέδιο. «Έχουμε την ομάδα και τους ανθρώπους να το υλοποιήσουν», όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρός μας. Στόχος μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων, που σημαίνουν κέρδος για όλους. ΝΔ και Κ. Μητσοτάκης σημαίνουν δουλειές, δουλειές, δουλειές.

Ερ. Αν, υποθετικό το ερώτημα, βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο 2015 με το δίλημμα χρεοκοπία ή μέτρα- μνημόνιο τι θα κάνει η ΝΔ;

Απ. Να μη διανοηθεί ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του να βάλουν τη χώρα ξανά σε τέτοιες περιπέτειες όπως το 2015. Θα μας βρουν πολύ σκληρά απέναντι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν με τη χώρα ονειροπολώντας κομουνιστικούς παραδείσους. Να δώσουν τέρμα στα σενάρια που καλλιεργεί η «συμμορία» της δραχμής και της πεντάρας!