Skip to main content

Αβεβαιότητα από την πρώτη επίσκεψη Τραμπ στις Βρυξέλλες

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για "προηγούμενα χρέη" των νατοϊκών εταίρων και ζήτησε περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες.

Τι άφησε πίσω της η πρώτη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες; Στην έδρα της ΕΕ μια σειρά από αβεβαιότητες για κρίσιμα ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και οι σχέσεις με τη Ρωσία. Αργότερα, στο νέο κτήριο του ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέλουσε τους εταίρους τους με κατηγορίες οικονομικού περιεχομένου.

«Μαζικά χρέη» στο ΝΑΤΟ

Οι εκφράσεις στα πρόσωπα των ηγετών τα έλεγαν όλα. Οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και ο γάλλος πρόεδρος δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους. Το στόμα της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν σφιγμένο, όσο για τον ΓΓ τη Συμμαχίας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είχαν παγώσει. «23 από τα 28 κράτη-μέλη συνεχίζουν να μην πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώνουν κι αυτό που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για την άμυνά τους», κατήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δεν είναι δίκαιο απέναντι στους ανθρώπους και τους φορολογουμένους στις ΗΠΑ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε επίσης λόγο και για «μαζικά χρέη» από προηγούμενα χρόνια σαν να υπήρχε κάποιο ταμείο όπου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα όφειλαν να καταβάλλουν κάποιες εισφορές.

Ήταν μια εμφανής προσπάθεια του αμερικανού προέδρου να εκφοβίσει τη δυτική συμμαχία, παρά το ό,τι νατοϊκοί διπλωμάτες, ακόμη και Αμερικανοί, συνεχώς επαναλάμβαναν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χρέη, αφού το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει προϋπολογισμό, ούτε αναγνωρίζει κοινές αμυντικές δαπάνες. Το «μάθημα» Τραμπ εξόργισε τους επισήμους, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δηλώνοντας ότι «χαιρόμαστε για το ότι στο μέλλον δεν θα μας απασχολεί μόνο πόσα χρήματα ξοδεύουμε για την άμυνα, αλλά και τι θέτει κάθε χώρα στη διάθεση του ΝΑΤΟ, ποιες επιχειρησιακές δυνατότητες διαθέτουμε και που μπορούμε να συμβάλουμε. Εδώ η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση».

Τραμπ: «Πολύ κακοί οι Γερμανοί»

Έκπληξη προκάλεσε επίσης το ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν εξέφρασε την προσήλωσή του στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο μια ένοπλη απειλή εναντίον ενός μέλους θεωρείται απειλή για όλα τα μέλη. Στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη φορά που η Συμμαχία ενεργοποίησε αυτήν τη ρήτρα. Νωρίτερα είχε στρωθεί κόκκινο χαλί και στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών για την υποδοχή του αμερικανού προέδρου.

Αλλά και εκεί οι συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν δημιούργησαν αισιοδοξία για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων. «Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι εμείς σήμερα, εννοώ τον πρόεδρο Τραμπ κι εμένα, έχουμε κοινές απόψεις για τη Ρωσία», δήλωσε ο Τουσκ. Εκ των υστέρων διέρρευσε και η άποψη του Τραμπ για τους Γερμανούς, την οποία εξέφρασε στις συναντήσεις. «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί», είπε αναφερόμενος στα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας.

DW, reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή άρθρου: Deutshe Welle