Skip to main content

Αβέρωφ: Αντίο στη Θεσσαλονίκη με 130.000 επισκέπτες (φωτο+video)

Xθες, Κυριακή, επίσημα τελευταία ημέρα του επισκεπτηρίου, η προσέλευση έφτασε σχεδόν τα 6.500 άτομα - Την Πέμπτη ο απόπλους

Για την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, προγραμματίζεται ο απόπλους του θωρακισμένου καταδρομικού Αβέρωφ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσα στους χώρους του πλοίου.

Το πλοίο ξεκίνησε τη διαδρομή του από τη μαρίνα Φλοίσβου στις 5 Οκτωβρίου, διέπλευσε το Αιγαίο και για πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια, έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 7 Οκτωβρίου 2017. Έπλευσε ρυμουλκούμενο φτάνοντας σε ταχύτητα μέχρι και τους δέκα κόμβους, διανύοντας 270 ναυτικά μίλια, για να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και να τιμήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις του Οκτωβρίου.

Από τότε μέχρι σήμερα το επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 130.000 άτομα, μεμονωμένα ή σε οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις. Το αποκορύφωμα ήταν χθες, Κυριακή, επίσημα τελευταία ημέρα του επισκεπτηρίου, όπου η προσέλευση έφτασε σχεδόν τα 6.500 άτομα.

Συνολικά το Αβέρωφ επισκέφθηκαν οργανωμένα 332 σχολεία, εκ των οποίων τα 228 από Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα σχολεία ήταν από όλη τη Β. Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Πέλλα και την Ημαθία. (Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων: 7 από Χαλκιδική, 8 από Ημαθία, 4 από Πιερία, 18 από Σέρρες, 20 από Πέλλα, 3 από Λάρισα, 10 από Κιλκίς, 4 από Κοζάνη, 2 από Θράκη και 1 Φλώρινα). Κατά μέσο όρο, το πλοίο επισκέπτονταν περίπου 2.500 άτομα κάθε ημέρα, στη διάρκεια των 53 ημερών όπου το πλοίο ήταν επισκέψιμο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 53 προγραμματισμένες δημοσιογραφικές επισκέψεις, που συνέβαλαν στην προβολή και την επικοινωνία της παρουσίας του πλοίου, καθώς και 7.000 οργανωμένες επισκέψεις από ομάδες όπως σύλλογοι, πρόσκοποι και κατηχητικά.

Για τα στελέχη του Ναυτικού, το επισκεπτήριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως σημείωσε ο Αντιναύαρχος Π.Ν., εκπρόσωπος Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού, Σπυρίδων Πολλάτος. «Στην Αθήνα δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε αυτόν τον αριθμό των επισκεπτών, αφού μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια το πλοίο επισκέφθηκαν στη μαρίνα του Φλοίσβου 120.000 άτομα», ανέφερε ο Αντιναύαρχος, αναδεικνύοντας έτσι την εντυπωσιακή προσέλευση στη Θεσσαλονίκη, που μέσα σε μόλις 53 ημέρες έφτασε τα 130.000 άτομα. Εντυπωσιακή είναι και η σύγκριση με το μουσείο της Ακρόπολης, που κατά μέσο όρο δέχεται 4.000 επισκέπτες τη μέρα, ενώ το Αβέρωφ δέχθηκε κατά μέσο όρο 2.500 τη μέρα, για όσο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο απολογισμός

Στο πλαίσιο της παραμονής του πλοίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Πολεμικό Ναυτικό διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων, όπως η Ημερίδα με τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». Έγιναν ιστιοπλοϊκοί αγώνες, γιορτάστηκαν τα Βότσεια ενώ πραγματοποιήθηκε και έκθεση αφιερωμένη στον Ναύαρχο Βότση. Ακόμη, έγινε η παρασιμοφόρηση της σημαίας του πλοίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που ακολουθήθηκε από εντυπωσιακές επιδείξεις Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), τις οποίες παρακολούθησαν με θαυμασμό χιλιάδες πολίτες.

Εξίσου μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσαν στην πόλη και οι εμφανίσεις της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Διοργανώθηκαν συναυλίες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και στο ΚΘΒΕ, ενώ παράλληλα, η μπάντα παιάνισε πολλές φορές στους δρόμους της πόλης ξεσηκώνοντας τον κόσμο, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τον παλμό της πόλης. Η μπάντα συμμετείχε και στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, την 28η Οκτωβρίου. Το πλοίο τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ενώ σύσσωμη η πόλη αγκάλιασε θερμά το Αβέρωφ και έσπευσε να παρακολουθήσει τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Ως αναγνώριση της δράσης, της προσφοράς και της σημειολογίας του, το πλοίο θα τιμηθεί από την Lloyd’s List, με τον τίτλο του «Πλοίου της χρονιάς 2017».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Πολλάτος ευχαρίστησε τους χορηγούς που έκαναν πραγματικότητα την έλευση και παραμονή του πλοίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, το ⅓ της δράσης έγινε με δωρεά από τη διαθήκη του Γεώργιου Αβέρωφ, ενώ τα ⅔ με δωρεές Ελλήνων πολιτών και Ελλήνων του εξωτερικού. Παράλληλα, ο Αντιναύαρχος, ευχαρίστησε την εταιρεία που προσέφερε αφιλοκερδώς τα σκάφη για τη ρυμούλκηση από και προς τη μαρίνα Φλοίσβου, αλλά και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης για τη στήριξη και τη βοήθεια προς τα στελέχη του πλοίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Πολλάτος, η απόφαση για τον ερχομό του πλοίου στη Θεσσαλονίκη δεν λήφθηκε τυχαία, αλλά μετά από πολλή σκέψη και προετοιμασία. «Συμβολίζει την ταύτιση μιας ναυτικής χώρας με το Πολεμικό Ναυτικό, που ποτέ δεν υπέστειλε τις σημαίες του», τόνισε και πρόσθεσε: «Το Αβέρωφ φεύγει απ’ τη Θεσσαλονίκη, όμως το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει στη Βόρειο Ελλάδα και θα συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του με ποικίλες δράσεις».

Μιλώντας για τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Πολλάτος σημείωσε πως «σήμερα, υπάρχουν πολλές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να αντιμετωπιστούν». «Όμως, με την ανταπόκριση του κόσμου για το Αβέρωφ βλέπουμε το αμείωτο ενδιαφέρον του Έλληνα για τα γνήσια εθνικά σύμβολα και την άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό», επεσήμανε.

Το πλοίο θα επιστρέψει στη μαρίνα Φλοίσβου, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν (πιθανότατα την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου) και εκεί θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης στο κατάστρωμα του πλοίου καθώς και άλλες απαιτούμενες εργασίες. Ο Αντιναύαρχος ενημέρωσε πως υπάρχουν αιτήματα από άλλες πόλεις, ωστόσο προς το παρόν δεν προβλέπεται να πάει κάπου αλλού το πλοίο. Άλλωστε και οι προετοιμασίες που απαιτούνται για τη ρυμούλκηση είναι πολλές, αφού χρειάζεται να επιβαίνει ενισχυμένη ομάδα ασφαλείας, να πλεύσουν μαζί μία φρεγάτα και τρία ρυμουλκά και να είναι σε ετοιμότητα εναλλακτικοί λιμένες, σε περίπτωση που κατά τον πλου προκύψει κάποια άμεση ανάγκη.

Με συγκίνηση στο κατάστρωμα

Για «εθνική έξαρση» έκανε λόγο ο Κυβερνήτης του θωρηκτού, Αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, σχολιάζοντας την αγκαλιά που άνοιξε το κοινό της Θεσσαλονίκης στο πλοίο. «Αυτό που μένει φεύγοντας είναι η αγάπη του κόσμου και η συγκίνηση. Ο κόσμος έκλαιγε και μας ευχαριστούσε όταν επισκέπτονταν το πλοίο», ανέφερε και παρέθεσε κάποια περιστατικά κατά τα οποία οι επισκέπτες έσκυβαν βουρκωμένοι και με λυγμούς φιλούσαν το κατάστρωμα, ή ήθελαν να φιλήσουν τα χέρια των ναυτικών. «Ο κόσμος μας έλεγε “μη φύγετε, νιώθουμε ασφάλεια που βλέπουμε το Αβέρωφ στο λιμάνι”», είπε ο Κυβερνήτης προσθέτωντας πως «μόνο Έλληνες μπορούν να κάνουν και να νιώσουν τέτοιες σκηνές. Είναι παρήγορο, οι αξίες και τα πιστεύω του ελληνικού λαού δεν έχουν χαθεί αλλά αφυπνίστηκαν με την έλευση του Αβέρωφ. Ο λαός της Βόρειας Ελλάδας είναι πιο ευαισθητοποιημένος σε εθνικά θέματα. Έχει βιώσει την προσφυγιά και είναι βασανισμένος… Όμως δεν χάνεται η πίστη για κάτι ωραίο και ελληνικό. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα για τον τόπο μας».

Ακόμη, ο Κυβερνήτης έκανε ειδική μνεία στην προσέλευση της νεολαίας. «Εύκολα καταδικάζουμε τη νεολαία, όμως εγώ είδα μια νεολαία διαφορετική, που ενδιαφέρθηκε, έψαξε και έμαθε για την ιστορία του πλοίου. Νομίζω ότι ξεκίνησε μια διεργασία που θα τη δούμε τα επόμενα χρόνια», είπε και κατέληξε: «Η έλευση του Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη έκανε μια επανεκκίνηση στα εθνικά συναισθήματα και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος. Το Αβέρωφ μας δείχνει την πορεία προς την οποία πρέπει να οδεύσουμε».

Τέλος, ο Κυβερνήτης ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται μια πλατφόρμα τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης - μοντελοποίησης του πλοίου, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο 4μηνο. Με αυτήν, ο καθένας θα μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στο θρυλικό πλοίο και να γνωρίσει τα μυστικά του.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, Πλοίαρχος Σπυρίδων Μανωλάκης ο οποίος χαρακτήρισε τη μεγάλη προσέλευση ως «πολύ δυνατό σημάδι για τη σημερινή μας κοινωνία». «Το Αβέρωφ είναι ένα ζωντανό μνημείο και ο κόσμος το αγκάλιασε δείχνοντας την αγάπη του», είπε.

Με αυτές τις ελπιδοφόρες δηλώσεις και με τα σκαριά του γεμάτα αγάπη και υπερηφάνεια, το Αβέρωφ και τα στελέχη του αποχαιρετούν τη Θεσσαλονίκη, με τη σιγουριά ότι προσέφεραν πολλά στους ανθρώπους της, κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά πολύ ουσιώδους παρουσίας τους.