Skip to main content

Αυξήθηκαν κατά 57% οι κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων

Το ίντερνετ πολλαπλασίασε τη διακίνηση. Τα περισσότερα είναι μη εγκεκριμένα ή πλαστά, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.
Αύξηση της τάξης του 57% σημειώθηκε στις κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι, τη μάστιγα εμπορίας πλαστών φαρμάκων έρχεται να επιτείνει και η παράνομη διακίνησή τους μέσω διαδικτύου. Τα «ηλεκτρονικά» φαρμακεία πωλούν φάρμακα χωρίς συνταγή, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μη εγκεκριμένα ή πλαστά.

Μάλιστα τονίζεται πως στις περισσότερες των περιπτώσεων  τα πλαστά φάρμακα διατίθενται παράνομα μέσω αγνώστου προελεύσεως ιστοσελίδων, οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και διακινούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητος.

Κατά την ανακοίνωση, το εύρημα αυτό επαναβεβαιώνει την πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα για την προστασία από τα πλαστά φάρμακα και ισχυροποιεί τις θέσεις του ΣΦΕΕ για την ποιότητα των φαρμάκων.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΦΕΕ τονίζει:«οφείλουμε να βρισκόμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση και να ενισχύουμε τις ήδη επιτυχημένες πρακτικές για την προστασία έναντι των πλαστών φαρμάκων, διότι, εάν η χώρα κατακλυστεί από πλαστά φάρμακα, ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν και θα καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στο φάρμακο»

Συνεχίζοντας ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι:«Στην Ελλάδα έχουμε κατορθώσει να διαμορφώσουμε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, καθώς και η ταινία γνησιότητας με το διπλό barcode και το μοναδικό σειριακό αριθμό στις συσκευασίες των φαρμάκων, εξασφαλίζουν αυθεντικό και ποιοτικό φάρμακο στον Έλληνα ασθενή».

Ακόμα αναφέρεται ότι:«Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ταυτόχρονα τη θέση για την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο το επώνυμο φάρμακο εγγυάται την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η συνταγογράφηση επωνύμων φαρμάκων - πρωτότυπων ή ουσιωδώς ομοίων - με την αποκλειστική ευθύνη του θεράποντα ιατρού εγγυάται και διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμάκων που χορηγούνται».

Ο ΣΦΕΕ καταλήγοντας υποστηρίζει πως:«Η επώνυμη ιατρική συνταγογράφηση επωνύμων φαρμάκων συγκροτεί ένα σύστημα διπλής επωνυμίας και διπλής υπογραφής, που εξασφαλίζει ότι κανένα πλαστό φάρμακο δεν θα βρεθεί ποτέ στις αποθήκες των νοσοκομείων και τα ράφια των φαρμακείων. Στην Ελλάδα η πολιτεία, οι λειτουργοί της υγείας και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά και αναλαμβάνουν εξίσου την ευθύνη για τη θωράκιση έναντι των πλαστών φαρμάκων. Το σύστημα αυτό είναι δοκιμασμένο στην πράξη, ανθεκτικό και αποτελεσματικό και εγγυάται και στο μέλλον τη μέγιστη προστασία των πολιτών»

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιευμένες στατιστικές, τα πλαστά φάρμακα αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία κατασχέσεων στα τελωνεία της Ευρώπης.