Skip to main content

Αύξηση των εμπορικών σιδηροδρομικών μεταφορών Ελλάδας - Ρωσίας

Επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη διοίκηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για την εμπορευματική σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών.
Επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπό το Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Προκόπη Καλογιάννη, συζητώντας σήμερα και αύριο με τη διοίκηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για την εμπορευματική σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών.

Η σημερινή συνάντηση ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας αρκετών μηνών, για να δημιουργηθούν τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς «έπειτα από σχετική μελέτη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πλεονάζοντα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως από τη Βόρεια Ελλάδα, για εξαγωγές στη Ρωσία φρούτων και λαχανικών, τα οποία θα μπορούσαν να τροφοδοτούν έως και δύο συρμούς την εβδομάδα», όπως δήλωσε ο κ. Καλογιάννης.

Η ελληνική πρόταση προκάλεσε ξεχωριστό ενδιαφέρον στη ρωσική πλευρά, που συζητά αναλυτικά τις τεχνικές προϋποθέσεις μιας συμφωνίας για τη δημιουργία της σύνδεσης, η οποία εκτιμάται ως εξαιρετικά συμφέρουσα για όλα τα μέρη και για όλα τα ευπαθή και νωπά προϊόντα, που θα μπορούσαν να μεταφέρονται «γρήγορα, οικονομικά και με μειωμένη επιβάρυνση από καυσαέρια σε 5-8 ημέρες, όταν χρειάζονται για παράδειγμα 45-50 ημέρες, μέσω θαλάσσης».

«Επιδιώκουμε να αυξήσουμε το ποσοστό των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα από το σημερινό 1,2 %, έναντι 17 % στην υπόλοιπη Ευρώπη και 44 % στη Ρωσία, η συνεργασία με την οποία και μόνο μπορεί να βάλει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε τροχιά κερδοφορίας, καθώς η Ρωσία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τα ελληνικά συμφέροντα», παρατήρησε ο κ. Καλογιάννης.

Η τεχνική μελέτη, που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, αναμένεται να συμπληρωθεί από τις παρατηρήσεις και τις επιθυμίες των Ρώσων τεχνοκρατών και να αποτελέσει σύντομα αντικείμενο των ελληνορωσικών διαβουλεύσεων και της Διυπουργικής Επιτροπής συνεργασίας, επικεφαλής της οποίας, από ρωσικής πλευράς, έχει οριστεί ο υπουργός Μεταφορών Ίγκορ Λεβίτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ