Skip to main content

Αυξάνεται διεθνώς το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young, μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι πιθανό ή πολύ πιθανό να εξαγοράσει άλλες εταιρίες κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, καθώς σε ποσοστό 33% είναι πιθανό ή πολύ πιθανό να εξαγοράσουν άλλες εταιρίες κατά τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το τμήμα Transaction Advisory Services της Ernst & Young. Μάλιστα το 25% εκτιμά ότι θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση το επόμενο εξάμηνο.

Ακόμα, παρότι οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τις ευκαιρίες για συναλλαγές, το 62% νιώθει ότι η ικανότητά τους να ενεργήσουν περιορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

Η έρευνα κατέδειξε επιπλέον ότι η ενίσχυση των βασικών δραστηριοτήτων αποτελεί τον κύριο παράγοντα προώθησης των συναλλαγών, καθώς το 64% εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγορών, γι΄ αυτό το λόγο και το 50% των ανώτατων στελεχών επιδιώκει εξαγορές, προκειμένου να επεκταθεί σε νέες γεωγραφικές αγορές.

Επίσης οι μισοί αναφέρουν τις ΗΠΑ ως τον πλέον ελκυστικό προορισμό μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, ενώ στις αναδυόμενες αγορές επικράτησαν η Ινδία (30%) και η Κίνα (27%).

Σε ποσοστό 63% οι ερωτηθέντες αναμένουν επιτάχυνση των ενοποιήσεων στον κλάδο τους επόμενους 12 μήνες ενώ το 61% εκτιμά ότι η ύφεση θα αναδείξει τους «νικητές» του κλάδου οι οποίοι θα βρίσκονται στην πλέον κατάλληλη θέση, για να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες εξαγορών.

Μολονότι η εμπιστοσύνη σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές είναι αυξημένη, η έρευνα αντικατοπτρίζει επίσης ένα ισχυρό ποσοστό επιφυλακτικότητας, καθώς το 70% των εταιριών εκτιμά ότι η ύφεση στην ευρύτερη οικονομία θα επιμείνει πέραν των επόμενων 12 μηνών. Από αυτές τις εταιρίες, το 40% πιστεύει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για περισσότερο από δύο έτη.

Επιπλέον, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι όροι χρηματοδότησης δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα που επικρατούσαν στα μέσα του 2007 για τουλάχιστον τρία ακόμα έτη, ενώ το 19% πιστεύει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε έτη ή ότι πιθανώς να μην επιστρέψουν ποτέ σε εκείνα τα επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις αποτιμήσεις, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών και η σχολαστικότητα των διοικητικών συμβουλίων αναφέρονται ως υφιστάμενα εμπόδια στο κλείσιμο συμφωνιών, η συγκέντρωση κεφαλαίων αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας, καθώς το 46% είναι έτοιμο να εξετάσει εναλλακτικές δομές συμφωνιών με μικρότερο βαθμό εξάρτησης από πιστώσεις και νέα κεφάλαια.

Σε ένα περιβάλλον όπου τα αυξανόμενα προβλήματα οδηγούν σε επιτάχυνση των σχεδίων δράσης, η ετοιμότητα και η ευελιξία για άμεση δράση θα είναι καθοριστικές για την επιτυχία.

Τέλος, το 45% των ανώτατων στελεχών αναμένει αύξηση των προβληματικών επιχειρήσεων που θα εμφανιστούν στην αγορά, αλλά τα δύο τρίτα δεν εμπιστεύονται την ικανότητά τους να αντιδράσουν άμεσα σε τέτοιες ευκαιρίες. Μόνο το 36% δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί γρήγορα, εάν εμφανιστεί η κατάλληλη ευκαιρία.