Skip to main content

Αυτοδιοίκητο και πάγωμα μισθών, στη Γενική Συνέλευση δικαστών-εισαγγελέων

Να προεπιλέγονται οι δικαστές από τις Ολομέλειες των μεγάλων δικαστηρίων και εξ αυτών η Βουλή και η εκάστοτε κυβέρνηση να επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους, πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικα
Να προεπιλέγονται οι δικαστές από τις Ολομέλειες των μεγάλων δικαστηρίων και εξ αυτών η Βουλή και η εκάστοτε κυβέρνηση να επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους, πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας εδώ και μία δεκαπενταετία υπολειτουργεί από απόψεως ταχύτητας απονομής της», ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση είπε ότι το δικαστικό σώμα δεν δέχεται συρρίκνωση των αποδοχών του, αλλά δεν είναι αντίθετο στο «πάγωμα» των αποδοχών του για όσο χρόνο απαιτείται.

«Ο δικαστής δεν μπορεί να κάνει πολιτική, γιατί τότε ανεπίτρεπτα θα παραβιάσει την αρχής της διάκρισης των λειτουργιών που θέλει να προστατεύσει. Μπορεί μόνο να ερμηνεύσει με την ανεξαρτησία της σκέψης του το νόμο με μόνο στόχο να απονείμει Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως συνεπειών που είναι δυνατόν αυτή να προκαλέσει. Ο δικαστής δεν μπορεί να μετράει το κόστος, όταν αποφασίζει. Αυτό ας το υπολογίσει ο νομοθέτης, όταν νομοθετεί», υπογράμμισε.

Παρόντες στη συνέλευση ήταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε από το προνόμιο να επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και η διαδικασία θα γίνεται μέσω της Βουλής.

Ακόμη, είπε ότι χρειαζόμαστε φωτισμένους και ανεξάρτητους δικαστές, τονίζοντας ότι οι δικαστές τη μόνη εξουσία που έχουν είναι αυτή της συνείδησή τους και του νόμου που θα εφαρμόσουν.

Ο δικαστής, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, «πρέπει να ασκεί κριτική ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης», ακόμη και «να κατακεραυνώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών και θα διευρυνθούν οι λειτουργίες της Σχολής, ενώ επεσήμανε ότι θα επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης πολιτών και δικαστών.

Ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι θεσμοθετημένα όργανα της Δικαιοσύνης δέχθηκαν επιθέσεις με σκοπό τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή και μια τέτοια συμπεριφορά δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή.

Αναφορικά με την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι στη διαδικασία επιλογής των δικαστικών λειτουργών για τις προαγωγές των προέδρων και αντιπρόεδρων, όπως και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν μπορεί να είναι αμέτοχοι οι ίδιοι οι δικαστές.

Τέλος, επεσήμανε ότι όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε, για να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ποιότητας.

Ο πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Καλαμιδας και Ιωάννης Τέντες, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές (κενές οργανικές θέσεις, επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης), ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός και άλλοι.