Skip to main content

Αυτεπάγγελτες έρευνες σε ποτά, τρόφιμα, καύσιμα και οικοδομικά υλικά από την Επιτροπή Αντα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά, για να αποκολληθεί από την εξέταση καταγγελιών, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας κυρία Κατσέλη.

Αυτεπάγγελτες έρευνες σε ποτά, τρόφιμα, καύσιμα και οικοδομικά υλικά, όπου η δράση καρτέλ έχει αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών, ενώ στην Ευρώπη εξάγουν με χαμηλότερες τιμές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε ελεύθερα επαγγέλματα και τις δημόσιες προμήθειες, όπου παρατηρούνται στρεβλώσεις, ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. 


Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα  Κατσέλη μετά την επίσκεψή της στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής, που είναι το ίδιο από το 1977 με σκοπό να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και να καταστήσει την Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεσματικότερη στον έλεγχο της αγοράς προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.


Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό την εισήγηση μέχρι το Μάρτιο του 2010 των απαραίτητων ρυθμίσεων για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου και την ενδυνάμωση της λειτουργικής διασύνδεσης της Επιτροπής με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις και οι δυο πλευρές να έχουν διακριτούς ρόλους στην αγορά. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί ο νέος οργανισμός της Επιτροπής με την τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της επιτροπής την υπογραφή του κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής της επιλογής νέων στελεχών, την αγορά κτιρίου και τη διεκπεραίωση  διαφόρων άλλων διοικητικών θεμάτων.


Η κυρία Κατσέλη όσον αφορά στην Ανεξάρτητη Αντιμονοπωλιακή Αρχή που είχε αναγγελθεί προεκλογικά είπε ότι στόχος δεν είναι η ίδρυση νέων αρχών, αλλά να δουλεύουν καλά οι υφιστάμενοι θεσμοί. Η κυρία Κατσέλη επεσήμανε ότι σκοπός είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά και να αποκολληθεί από την εξέταση καταγγελιών. «Πρέπει να αλλάξει το μείγμα των υποθέσεων που διαχειρίζεται η επιτροπή, να οργανωθεί καλύτερα να συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο Τιμών και να μην ασχολείται μόνο με το πλήθος των υποθέσεων που έχει από καταγγελίες».


Η υπουργός υπενθύμισε ότι   το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της αγοράς στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τον Τειρεσία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μια εβδομάδα.   


 Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, είπε ότι μέχρι το Μάιο του 2010 θα έχουν προωθηθεί για εκδίκαση οι ώριμες υποθέσεις της επιτροπής, ενώ θα γίνει και έλεγχος συμμόρφωσης στις αποφάσεις της επιτροπής. Επίσης γνωστοποίησε ότι προωθείται η χαρτογράφηση των κλάδων της αγοράς, ενώ ολοκληρώθηκε η απογραφή των εκκρεμών υποθέσεων και προχωρεί ο καθορισμός των στρατηγικών προτεραιοτήτων με προκαθορισμένους στόχους για τη μετατόπιση του βάρους που δίνει η επιτροπή από την εξέταση των καταγγελιών σε αυτεπάγγελτες έρευνες και εντός του Δεκεμβρίου η επιτροπή θα γνωστοποιήσει τη λίστα με τις προτεραιότητές της.