Skip to main content

Αυστραλία: Μεγάλο το κόστος για τον περιορισμό των ρύπων

Το κόμμα των Πρασίνων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «απαράδεκτες παραχωρήσεις στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν» και επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα.
Κάθε νοικοκυριό της Αυστραλίας θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 360 δολάρια τα πρώτα δυο χρόνια, αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον περιορισμό των ρύπων.

Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμά η κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ, που υποσχέθηκε ότι θα αποζημιώσει τα νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν με έξτρα κόστος, λόγω της εφαρμογής της «πράσινης ενέργειας».

Παράλληλα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αποζημιωθούν βιομηχανίες λόγω των αλλαγών και να μπορέσουν, σταδιακά, να περιορίσουν τους ρύπους τους.

Το κόμμα των Πράσινων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «απαράδεκτες παραχωρήσεις στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν».

«Η κυβέρνηση θα τα πάρει από τους εργαζόμενους και θα δώσει επτά δισεκατομμύρια δολάρια σ΄ αυτούς που ρυπαίνουν», είπε ο αρχηγός των Πράσινων, γερουσιαστής Μπομπ Μπράουν, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που «είναι ανεπαρκέστατο».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κόστος για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών είναι σημαντικό, αλλά «επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχάστηκε. Ο ηγέτης του Μάλκολμ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, μετά τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση. Κάποιοι βουλευτές του διαφωνούν θέτοντας θέμα ηγεσίας. Σήμερα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών, για να αποφασίσει αν ο κ. Τέρνμπουλ παραμείνει στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ