Skip to main content

Αυστηρότερο καθεστώς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Την άμεση λήψη μέτρων για την αυστηροποίηση του καθεστώτος που ισχύει για τις off-shore εταιρίες προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Την άμεση λήψη μέτρων για την αυστηροποίηση του καθεστώτος που ισχύει για τις off-shore εταιρίες προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα το "ξέπλυμα" του μαύρου χρήματος.

Ο κ. Σαχινίδης είπε ότι προωθείται παράλληλα βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, με τη λήψη μιας σειράς μέτρων, όπως η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, η ενίσχυση της επιτροπής με σύγχρονα τεχνικά μέσα, η πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο κ. Σαχινίδης είπε ότι η εποπτεία της επιτροπής θα παραμείνει στον υπουργό Οικονομικών, ενώ συμπλήρωσε ότι τα μέτρα θα ληφθούν άμεσα, καθώς το Φεβρουάριο του 2010 επίκειται η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τις χώρες υψηλού κινδύνου από την FATF.

Σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, ο υφυπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε γάγγραινα που απειλεί την οικονομία και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει νοσηρές πρακτικές και συμπεριφορές στο θέμα αυτό.