Skip to main content

Αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν σε Αθήνα για ΕΣΥΕ και έλλειμμα

Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών και τι υποστηρίζει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην επανασυγκρότηση της ΕΣΥΕ, προκειμένου να διασφαλίσει την εγκυρότητα των στοιχείων που αφορούν στην εθνική οικονομία, κάνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα. 

Στο σχετικό κείμενο με τα συμπεράσματα του EcoFin αναφέρεται πως μόνο έτσι μπορούν να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Ήδη, το Συμβούλιο Υπουργών εξουσιοδότησε την Κομισιόν να πάρει τα απαραίτητα μέτρα έως το τέλος του χρόνου. Ισχύει πάντως η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετεξέλιξη της ΕΣΥΕ σε ανεξάρτητη αρχή, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί.

Οι ισορροπίες στις Βρυξέλλες, πάντως, είναι λεπτές. Και θα παραμείνουν ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν, όπως έγινε γνωστό από τον  υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα αποφασισθεί από την Επιτροπή το αν τελικά θα δοθεί στη χώρα μας - και πόση - παράταση για την επίτευξη του στόχου που κάνει λόγο για έλλειμμα μικρότερο του 3%. Θα προηγηθούν η κατάθεση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και ο πλήρης προϋπολογισμός για το 2010.