Skip to main content

Αυλαία για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Ανεξάρτητες επιλογές μερικές από τις πλέον αξιόλογες και πολυβραβευμένες ελληνικές παραγωγές, mainstream φιλμ και workshops στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.
Συντροφιά με ταινίες όπως αυτές των Αλμοδοβάρ, Λι και Έφρον αλλά και με αφιερώματα στον «καλτ» κινηματογράφο καλεί να περάσουν όλοι οι σινεφίλ της πόλης, το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Νύχτες Πρεμιέρας.

Φέτος, το φεστιβάλ γιορτάζει τα 15α γενέθλια του με προβολές περισσότερων από 150 ταινιών. Από τη θριαμβεύτρια του περασμένου Φεστιβάλ Κανών «Λευκή Κορδέλα» του Χάνεκε μέχρι το αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Ριμπζίνσκι και την ταινία λήξης, τις συγκινητικές «Ραγισμένες Αγκαλιές» του Αλμοδόβαρ, οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν ετοιμάσει τη δική τους σινεφίλ επίθεση.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από σπουδαστές ευρωπαϊκών κινηματογραφικών και δραματικών σχολών, ηλικιών από 18 έως 25 ετών. Στο, επίσης, διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φίλμ» η επιτροπή θα συγκροτείται από ξένους κριτικούς, αλλά και τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Πετρίδη, τον οποίο τιμά φέτος το Φεστιβάλ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος θεσπίζονταιακόμη τρία χρηματικά βραβεία αυτά του Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη, Ανδρικής και Γυναικείας ερμηνείας.

Εκτός αυτών, φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν ετοιμάσει ακόμα δυο εκπλήξεις για το κοινό τους αφού οι επισκέπτες του μπορούν να παρακολουθήσουν «μάστερ κλας»του Πήτερ Γκρήναγουεη και του Ζμπίγκινιεφ Ριμπζίνσκι.


Τέλος, αξίζει να σημειωθούν μερικές από τις συμμετοχές του Διαγωνιστικού Τμήματος που αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την αναζήτηση ακατέργαστων σινε-διαμαντιών. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις του «Φεγγαριού» του πρωτοεμφανιζόμενουΝτάνκαν Τζόουνς και της «Πόληςτης Ζωής και του Θανάτου» του νεαρού σκηνοθέτη Λου Τσαν.