Skip to main content

Άτυπη συνάντηση Ομπάμα-Μεντβέντεφ στη Λισαβόνα

Μη προγραμματισμένη τετ α τετ συνομιλία, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαν χθες στη Λισαβόνα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Μη προγραμματισμένη τετ α τετ συνομιλία, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαν χθες στη Λισαβόνα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Αποσύρθηκαν σε ένα χώρο όπου συνομίλησαν για 15 με 20 λεπτά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Μπεν Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.

«Ήταν ανεπίσημο, δεν ήταν προγραμματισμένο», υπογράμμισε ο αμερικανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι δυο ηγέτες «επιθυμούν να συναντώνται».

Ο ίδιος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η «εγκάρδια» αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ομπάμα στη συνάντησή του με τον Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη νέα συνθήκη START που υπεγράφη τον Απρίλιο στην Πράγα και η οποία προβλέπει μείωση κατά 30% του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών των δυο υπερδυνάμεων και αμοιβαίες και πιο διαφανείς επαληθεύσεις.