Skip to main content

Ατρόμητος ο Τραμπ ετοιμάζει νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς αυτό το νέο διάταγμα θα προσπεράσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Την πρόθεσή του να απαντήσει στην κόντρα που έχει ανοίξει με τη Δικαιοσύνη, υπογράφοντας νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα έκανε γνωστή ο Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One, o Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το νέο διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερο την Τρίτη.

Απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς αυτό το νέο διάταγμα θα προσπεράσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αρκούμενος να δηλώσει ότι θα αλλάζει «πολύ λίγα».

«Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το ομποσπονδιακό εφετείο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της κυβέρνησης που ζητούσε αποκατάσταση του διατάγματος για μπλόκο στην είδοσο υπηκόοων επτά χωρών στις ΗΠΑ.

Από τους τρεις δικαστές, δεν βρέθηκε κανείς που να δεχθεί το επιχείρημα του Τραμπ πως ο κίνδυνος εθνικής ασφάλειας αιτιολογούσε επαναφορά του διατάγματος.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου της 9ης Περιφέρειας (Σαν Φρανσίσκο) ερμηνεύται στα αμερικανικά ΜΜΕ και ως μήνυμα στην ευρύτερη μάχη που έχει αρχίσει να ανοίγει: Το μήνυμα (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Washington Post) είναι πως η δικαστική εξουσία σκοπεύει να διαφυλάξει το ρόλο της ως ελεγκτής της εκτελεστικής εξουσίας.

Στην πρώτη του άμεση αντίδραση, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε πως σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. «ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ» έγραψε (με όλα κεφαλαία) στο Twitter.

Η απόφαση του Εφετείου αφορούσε μόνο το αίτημα για αποκατάσταση της ισχύος του διατάγματος, και όχι την ουσία του διατάγματος.

Η ουσία του διατάγματος, η συνταγματικότητά του ή μη, βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση σε δικαστήρια χαμηλότερου βαθμού.