Skip to main content

Ατλαντική σφαίρα απειλεί το ασταθές σκοπιανό οικοδόμημα

Εκείνο που πρέπει να διερευνηθεί, είναι κατά πόσο οι απόψεις του Αμερικανού γερουσιαστή έχουν την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις, αρχικώς στη Σερβία, στη συνέχεια στα Σκόπια, του Αμερικανού βουλευτή από την Καλιφόρνια, Ντάνα Ροχραμπάτσερ, μέλους της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής και πρόεδρος της υποεπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Σε συνεχείς συνεντεύξεις του έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, αρχής γενομένης από την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ζήτημα το οποίο κατά διαστήματα επανέρχεται στην επικαιρότητα, όπως έχουν ενημερωθεί άλλωστε οι αναγνώστες της Voria.gr. Και είναι πάντα το ίδιο σενάριο, το οποίο λέγεται πως είχε συζητηθεί προ ετών ατύπως, μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων.

Πρόκειται για την παραχώρηση από πλευράς Κοσσυφοπεδίου του σερβικού τμήματος γύρω από την Μιτρόβιτσα, και παραχώρηση εκ μέρους της Σερβίας των τριών αλβανόφωνων Δήμων της πεδιάδας του Πρέσεβο. Οι Σέρβοι, με την επαναφορά στην επικαιρότητα του ζητήματος αντέδρασαν έντονα, διακηρύσσοντας ότι δεν θα αποδεχθούν τέτοιου είδους ανταλλαγή, προσθέτοντας πως στο Πρέσεβο δεν κυριαρχούν αλβανόφωνοι, και πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αναληθή.

Πριν καταλαγιάσουν κάπως οι φωνές, ο Ντ. Ροχραμπάτσερ επανήλθε, έχοντας στόχο αυτή την φορά τα Σκόπια. «Η πρότασή μου είναι πως η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα. Λυπάμαι, δεν είναι χώρα», δήλωσε. «Υπάρχει μια τέτοια διαίρεση που δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ζήσουν μαζί στο μέλλον. Και για το λόγο αυτό, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου και το υπόλοιπο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος της Βουλγαρίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας με την οποία πιστεύουν πως σχετίζονται».

Μετά διήμερο επανήλθε, ανταπαντώντας στις αντιδράσεις των Σκοπιανών, φέροντας το παράδειγμα της οικειοθελούς διαιρέσεως της Τσεχοσλοβακίας, σε Τσεχία και Σλοβακία, προσθέτοντας -προς κατευνασμό των αντιδρώντων- ότι τελικώς οι κάτοικοι των Σκοπίων θα αποφασίσουν.

Εκείνο που πρέπει να διερευνηθεί, είναι κατά πόσο οι απόψεις του Αμερικανού γερουσιαστή έχουν την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ή μήπως επιχειρεί να το προκαταλάβει. Μπορεί φυσικά να έχει και ιδιοτελές κίνητρο, λόγω του ότι τόσο στην περίπτωση της Σερβίας, όσο και σ’ αυτήν των Σκοπίων, ωφελούνται οι Αλβανοί. Οι καιροί είναι πονηροί, όταν μάλιστα είναι σχετικώς πρόσφατη η περίπτωση της πρέσβειρας της Ε.Ε. στην Αλβανία, Ρομάνα Βλαχούτιν.

Υπενθυμίζω, ότι ο Επίτροπος Χαν, μερολήπτησε υπέρ της Αλβανίας στην Έκθεση Προόδου της, η διαμόρφωση του κειμένου της οποίας συνδέεται με την Βλαχούτιν, η οποία -πρώην δημοσιογράφος-, μετεξελίχθηκε σε αναλύτρια, σύμβουλο πολιτικών, πρέσβειρα αλλά και στέλεχος επιτροπών της ΕΕ, και προωθήθηκε στο τέλος ως Πρέσβειρα της ΕΕ στην Αλβανία.

Ο σύζυγός της, Βλάντο Αζίνοβιτς, κατασκευαστής, εμπλέκεται σε δύο μεγάλα έργα στην Αλβανία. Από την μια μεριά η σιδηροδρομική σύνδεση Αλβανίας-Μαυροβουνίου κι από την άλλη τα συστήματα ασφαλείας του Αλβανικού Κράτους, με τον αλβανικό Τύπο να κάνει λόγο για σκανδαλώδεις συμβάσεις (συνηθισμένες άλλωστε από τον Έντι Ράμα).

Ο Ροχραμπάτσερ, ρωτήθηκε αν η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνεί με τον διαμελισμό των Σκοπίων, και απάντησε πως ο ίδιος ασκεί επιρροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σήμερα, δεδομένης της θέσης του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Όμως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, ότι «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας". Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει».

Όντως, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι εν μέσω της -ανεξήγητης- απραξίας που παρατηρείται στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, ασχολήθηκαν με το ζήτημα των Σκοπίων. Όμως, όταν ένα ζήτημα τίθεται στο τραπέζι, και γίνει η κατάλληλη εκμετάλλευσή του, αρχίζει να συζητείται και από αυτούς που εξ αρχής δεν θεωρούσαν ότι υφίσταται. Είναι ο πρώτος σπόρος αμφιβολίας. Καλύτερη απόδειξη επ’ αυτού δεν υπάρχει, από την συμπεριφορά της Τουρκίας, που δημιουργεί θέματα εκ του μη όντος, και που σε κάποιο χρονικό διάστημα παύουν να θεωρείται επιβουλή. Χαρακτηριστική άλλωστε η στάση των ΗΠΑ: «Λύστε μόνοι σας τις διαφορές σας». Αυτό σημαίνει, αναγνώριση εκ μέρους τους ότι υπάρχουν διαφορές.