Skip to main content

Αθώωση Παπαγεωργόπουλου και άλλων έξι για τις ειδικές εντολές

Την αθώωση των κατηγορουμένων για την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ο πρώην δήμαρχος και άλλοι έξι αποφάσισε το Tριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αθώοι κρίθηκαν από το Tριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των ειδικών εντολών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την αθώωση των κατηγορουμένων για την υπόθεση είχε πρότεινε τις προηγούμενες ημέρες ο εισαγγελέας.

Στο εδώλιο, εκτός από τον κ. Παπαγεωργόπουλο κάθονταν επίσης ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, ένας προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας, ένας διαχειριστής πληρωμών, δύο προϊσταμένες του Τμήματος Εξόδων και μια διαχειρίστρια της παγίας προκαταβολής και αρμόδια για τις πληρωμές ειδικών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση να μην εκταμιεύουν χρήματα από το ταμείο του δήμου χωρίς νόμιμο τίτλο πληρωμής, όπως είναι το χρηματικό ένταλμα, εντούτοις εξέδωσαν ειδικές εντολές πληρωμής, συνολικού ποσού 947.000 ευρώ, από το 1998 έως το 2007. Επίσης, γνώριζαν ότι υφίστατο βλάβη η περιουσία του Δήμου προς όφελος των πιστωτών στους οποίους καταβάλλονταν χρήματα.

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο τέως δήμαρχος «δεν τους ανακάλεσε από τα καθήκοντά τους, παρότι γνώριζε ότι προέβαιναν κατ' εξακολούθηση στην έκδοση ειδικών εντολών. (...) Οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης της Ταμειακής Υπηρεσίας τον ενημέρωναν μετά την έκδοση και εκτέλεση κάθε μίας Ειδικής Εντολής για το προδήλως παράνομο της πληρωμής χρημάτων».

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας ανέφερε πως η έκδοση ειδικών εντολών ήταν πολύ συχνό φαινόμενο και συνέβαινε στον δήμο πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Ωστόσο, δέχθηκε ότι το έλειμμα ανερχόταν σε 111.000 ευρώ, χωρίς όμως να προκύπτει ζημιά ή ελάττωση στην περιουσία του δήμου, από τα στοιχεία. Όπως είπε, από τις καταθέσεις μαρτύρων φαίνεται πως το ποσό αφορούσε έργα ή υπηρεσίας που πραγματοποιήθηκαν.