Skip to main content

Αθώωση Ανδρέα Κουράκη με μάρτυρα υπεράσπισης τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Πολίτης μήνυσε τον πρώην αντιδήμαρχο ισχυριζόμενος ότι υπέστη σοβαρό τραυματισμό εξαιτίας κακοτεχνίας σε πεζοδρόμιο της οδού Βασιλίσσης Όλγας.

του Δημήτρη Παπανίκου

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισε σήμερα ο τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ανδρέας Κουράκης, μαζί και με τρία υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η παραπομπή σε δίκη έγινε έπειτα από μήνυση την οποία είχε καταθέσει σε βάρος τους το 2013 ένας πολίτης, ισχυριζόμενος ότι υπέστη σοβαρό τραυματισμό εξαιτίας κακοτεχνίας σε πεζοδρόμιο της οδού Βασιλίσσης Όλγας.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης στη μήνυσή του ανέφερε ότι πάτησε σε μια δενδροδόχο με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να τραυματιστεί. Έπειτα από την ανακριτική διαδικασία οι τέσσερις παραπέμφθηκαν να δικαστούν για την κατηγορία της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από σοβαρή αμέλεια.

Τελικώς, το δικαστήριο έκρινε αθώους και τους τέσσερις κατηγορούμενους. Κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι το πεζοδρόμιο είχε επαρκέστατο πλάτος (περίπου πέντε μέτρων) για την άνετη και ασφαλή διέλευση των πεζών. Επιπλέον το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η δενδροδόχος δεν συνιστά εμπόδιο, αλλά αποτελεί προστατευτικό για τα φυτά και τα δέντρα, συνεπώς δεν προβλέπεται η κάλυψή της από τις υπηρεσίες του δήμου. Επίσης, η έδρα δέχθηκε το επιχείρημα των κατηγορουμένων ότι παρεμβάσεις για κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια γίνονται κατά κύριο λόγο έπειτα από καταγγελίες δημοτών, καθώς ο δήμος είναι αδύνατον να μπορεί να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα εκατοντάδες χιλιόμετρα πεζοδρομίων και να παρεμβαίνει για την αποκατάσταση των βλαβών.

Σημειώνεται ότι το πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Όλγας χρονολογείται από το 2003. Στα αξιοσημείωτα της ακροαματικής διαδικασίας είναι ότι μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Κουράκη και των λοιπών κατηγορουμένων ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος, ως γνωστόν, τα έχει σπάσει με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, όχι όμως, απ’ ό, τι φαίνεται, με τα υπόλοιπα στελέχη της «Πρωτοβουλίας».