Skip to main content

Αθώος ο Σίμος Δανιηλίδης για την υπόθεση κατολισθήσεων στα Πεύκα

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών είχε κατηγορηθεί έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Πεύκων για τις κατολισθήσεις που είχαν σημειωθεί το 2004

Αθώος κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος είχε κατηγορηθεί έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Πεύκων.

Η υπόθεση αφορούσε στο πρόβλημα των κατολισθήσεων που αντιμετώπισαν το 2004 κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής Πεύκων (στην οδό Νερομύλων), οι οποίοι το 2013 στράφηκαν με καταγγελίες τους κατά της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η υπόθεση οδηγήθηκε τελικά στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο έκανε δεκτή την αθωωτική πρότασης της εισαγγελέως.

Κατά την ακροαματική διαδικασία όπου εξετάστηκαν μάρτυρες και παρουσιάστηκαν δεκάδες έγγραφα αποδείχθηκε ότι ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες του δήμου δεν έφεραν καμία ευθύνη για τους κινδύνους κατολισθήσεων που απειλούσαν τις κατοικίες των κατοίκων που τον κατήγγειλαν. Η εισαγγελέας της Έδρας εισηγήθηκε την αθώωση του δημάρχου καθώς έκρινε ότι «ο κατηγορούμενος και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν επέδειξαν καμιά αμέλεια, ή παράλειψη ή αδράνεια, αντίθετα μάλιστα έπραξαν ό,τι ήταν δυνατόν και πέραν των αρμοδιοτήτων τους για την προστασία των κατοίκων με συνεχείς παρεμβάσεις, οχλήσεις, συσκέψεις και προτάσεις ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής».

Όπως διαπιστώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η ευθύνη για τις μελέτες και τα περιβαλλοντικά έργα, σύμφωνα με τους νόμους και τις εγκυκλίους, είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων της. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών συνέχισε από τον πρώτο χρόνο που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2011, να ασκεί παρεμβάσεις και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος. Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των μελετητικών γραφείων, που έχει αναλάβει από το υπουργείο Υποδομών την εκπόνηση των μελετών, δήλωσε ότι έπειτα από έξι παρατάσεις, από το 2010 είναι έτοιμοι άμεσα να παραδώσουν τις μελέτες τους (στατικές, περιβαλλοντικές, υδρολογικές, κ.λπ.). Παράλληλα τόνισε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου να προχωρήσει τα έργα, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τρεις δήμους, δήμο Πυλαίας-Πανοράματος (Χορτιάτη), δήμο Νεάπολης-Συκεών (Πεύκα), δήμο Παύλου Μελά (Πολίχνη).

Η απολογία του δημάρχου

Στην απολογία του, ο κ. Δανιηλίδης, επισήμανε ότι «παρά τις απόψεις, τόσο της Νομικής όσο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, που επέμεναν ότι ο δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπλακεί, αφού το θέμα δεν ανήκει στη δική του αρμοδιότητα, η διοίκηση του δήμου με κοινωνική ευαισθησία, και βλέποντας το δίκιο των πολιτών, που πράγματι κινδυνεύουν, από το 2011 και μετά, που ανέλαβε τα ηνία του Καλλικρατικού δήμου και την περιοχή των Πεύκων, ασχολείται επισταμένα με τις υπηρεσίες του με το συγκεκριμένο θέμα».

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «κυνηγάμε σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (της πρώην Νομαρχίας και της πρώην Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων). Βλέποντας τις καθυστερήσεις εκ μέρους του υπουργείου και των αρμοδίων υπηρεσιών, προσπαθήσαμε -όχι μόνο μία φορά- να τους παρακάμψουμε, πολλές φορές έξω από τα όρια της τυπικότητας και της νομιμότητας, για να προχωρήσουμε μόνοι μας, έστω και σημειακά, το έργο της αντιστήριξης. Σαν απάντηση σε αυτές τις προσπάθειες, δεχτήκαμε γραπτά τις σκληρές προειδοποιήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους ότι δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα εγκριθεί καμία τέτοιου είδους παρέμβαση για κανένα λόγο, και ότι θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών εκ μέρους του υπουργείου. Η οποιαδήποτε περαιτέρω συνέχιση για την κατασκευή οποιασδήποτε σημειακής παρέμβασης θα ήταν απολύτως παράνομη, θα εξέθετε αιρετούς και υπηρεσιακούς σε κίνδυνο ποινικών, πειθαρχικών διώξεων και καταλογισμό», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «ο δήμος θα συνεχίσει τον αγώνα και την προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος».