Skip to main content

Αθώος για δεύτερη φορά ανακηρύχθηκε ο Σίμος Δανιηλίδης

Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη της δικαστικής διένεξης του δήμου Νεάπολης Συκεών και εργολάβου τον οποίο η δημοτική αρχή είχε κηρύξει έκπτωτο

του Δημήτρη Παπανίκου

Αθώος για μια ακόμη φορά ανακηρύχθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος κάθισε την Τετάρτη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Δανιηλίδης δικάζεται έπειτα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρία των νηπιαγωγείων επί της οδού Σπάρτακου στις Συκιές. Πρόκειται για το γνωστό έργο το οποίο πάγωσε μετά την έκπτωση του εργολάβου λόγω της αδυναμίας του να το εκτελέσει. Μετά την απόφαση του δήμου να τον ανακηρύξει έκπτωτο ο εργολάβος άσκησε σειρά δικαστικών προσφυγών κατά της δημοτικής αρχής.

Στη δίκη η οποία έγινε την Τετάρτη ο κ. Δανιηλίδης κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός για την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών προκαταβολής ύψους 370.000 ευρώ. Προκαταβολή την οποία είχε προεισπράξει η ανάδοχος εταιρία προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρώσει το έργο. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δημάρχου ήταν παντελώς αβάσιμες, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες των υπηρεσιών και της δημοτικής αρχής ήταν απολύτως νόμιμες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας «οι υπηρεσίες του δήμου και η ταμίας εκτέλεσαν σύννομα το υπηρεσιακό τους καθήκον για την προστασία του δημόσιου και δημοτικού συμφέροντος» και «χωρίς ουδόλως να υπάρχει παρέμβαση, πίεση ή άλλη ανάμειξη του δημάρχου, ο οποίος υπερασπίζεται τη νομιμότητα». Η πρόταση της εισαγγελέα έγινε ομόφωνα δεκτή από την Έδρα, η οποία αποφάσισε την αθώωση του δημάρχου Νεάπολης Συκεών.

Σε δήλωσή του στη Voria.gr ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε: «Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε το δίκαιο και το νόμιμο των αποφάσεών μας στην υπόθεση αυτή. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η διοίκηση του δήμου μας παραμένει ανυποχώρητα προσηλωμένη στις αρχές της νομιμότητας, του δικαίου και της διαφάνειας. Η νέα αυτή αθωωτική απόφαση στέλνει ηχηρά μηνύματα προς όλους. Κατ’ αρχήν στη διοίκηση του δήμου μας να συνεχίσει απτόητη το δημιουργικό της έργο με πίστη στις αρχές δικαίου και νομιμότητας προς όφελος της κοινωνίας και του δημόσιου και δημοτικού συμφέροντος, αλλά επίσης σε πολλούς άλλους που θέλησαν να εκμεταλλευθούν και να επενδύσουν το πολιτικό τους μέλλον στην υπόθεση αυτή των νηπιαγωγείων της οδού Σπάρτακου, ή ακόμη και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Όπως όλα τα χρόνια της διοίκησής μας, έτσι, λοιπόν, συνεχίζουμε απτόητα προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες της νομιμότητας και της διαφάνειας».         

Η πρώτη δίκη

Υπενθυμίζεται ότι η διένεξη μεταξύ εργολάβου και δήμου ξεκίνησε όταν η δημοτική αρχή τον κήρυξε έκπτωτο. Αμέσως μετά ο εργολάβος κατήγγειλε ότι το οικόπεδο στο οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει τα νηπιαγωγεία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δεν ήταν «καθαρό», καθώς είχε προσωρινά καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι αργότερα κατεδάφισαν το αυθαίρετο των τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων που υπήρχε εκεί. Μετά τις καταγγελίες του εργολάβου η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, με εμπλεκόμενους τον δήμαρχο, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους του δήμου.

Πριν από την προ ημερών δίκη είχε προηγηθεί άλλη μία, με κατηγορούμενο και πάλι τον κ. Δανιηλίδη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του ίδιου εργολάβου. Η δίκη είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο στο μονομελές πλημμελειοδικείο κατηγορούμενος για «απιστία κατά της υπηρεσίας» σχετικά με την ανάθεση και επίβλεψη των εργασιών.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος ζητούσε να του καταβληθούν επιπλέον περίπου 18.000 ευρώ, καθώς ο δήμος του ανέθεσε «την ευθύνη επίβλεψης των εργασιών και τη φροντίδα του εργοταξίου, των μέτρων ασφαλείας, της αναθεώρησης και εφαρμογής της πολεοδομικής άδειας». Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο με το σκεπτικό ότι ο δήμος αναθέτοντας σε τρίτους ευθύνες και εργασίες τις οποίες μπορούσαν να εκτελέσουν οι δημοτικές υπηρεσίες ζημίωσε τα συμφέροντα του δήμου. Ωστόσο κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι όλες οι ανωτέρω εργασίες είχαν ανατεθεί, χωρίς περαιτέρω αμοιβή, στον ανάδοχο ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να τις εκτελέσει. Κατόπιν αυτού το δικαστήριο είχε αθωώσει και τότε τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών.