Skip to main content

«Αθώοι» οι επιστήμονες για τα στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές

Ανεξάρτητη βρετανική έρευνα απαλλάσσει τους επιστήμονες από δολιότητα όσον αφορά στα στοιχεία για το κλίμα
Οριστικό τέλος έρχεται να δώσει η τρίτη και τελευταία ανεξάρτητη βρετανική έρευνα στο «σκάνδαλο» των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πανεπιστήμιο East Anglia, το οποίο κατάφερε πλήγμα στο κύρος της έκθεσης του 2007 της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή λίγο πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, απαλλάσσοντας τους επιστήμονες του τμήματος Κλιματικής Έρευνας του πανεπιστημίου από κάθε κατηγορία για δολιότητα όσον αφορά στα επιστημονικά στοιχεία.

Η εξάμηνη και πιο περιεκτική έρευνα, υπό τον τέως αντιπρύτανη στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης σερ Μιούιρ Ράσελ, για το σκάνδαλο - το οποίο κωδικοποιήθηκε στον Τύπο ως «climategate» - καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ακρίβεια και η τιμιότητά τους δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», αναφερόμενη στους εν λόγω επιστήμονες, των οποίων τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θεωρήθηκαν από τους επικριτές ως ενδείξεις κακής επιστημονικής πρακτικής και χειραγώγησης πληροφοριών.

Τα μηνύματα αυτά ενίσχυσαν το οπλοστάσιο των σκεπτικιστών ως προς το ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανθρωπογενή αίτια, αποσταθεροποίησαν τις συνομιλίες στην Κοπεγχάγη και συνέβαλαν καθοριστικά στην υποχώρηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το τελευταίο είναι προφανές σε σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε η Ipsos MORI - σε 1.822 πολίτες ηλικίας 15 και άνω ετών μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2010 - τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα: το 78% των Βρετανών πιστεύει ότι το κλίμα αλλάζει, έναντι 91% το 2005 και το 71% εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με αυτό, έναντι 82% πριν πέντε χρόνια.

«Δεν εντοπίζουμε ενδείξεις επιστημονικής συμπεριφοράς που μπορεί να υπονομεύσει τα συμπεράσματα της IPCC», τονίζεται στην έκθεση.

Ωστόσο, επικρίνονται οι επιστήμονες του τμήματος Κλιματικής Έρευνας στο πανεπιστήμιο East Anglia για το ότι δεν χαρακτηρίζονταν από διαφάνεια σε επαρκή βαθμό και ότι «δεν βοηθούσαν και τηρούσαν αμυντική στάση», όταν απαντούσαν σε ερωτήσεις για την εργασία τους.

Εξάλλου, σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο Φιλ Τζόουνς, τέως επικεφαλής του τμήματος Κλιματικής Έρευνας, αποδέχθηκε τον διορισμό του στη θέση του διευθυντή έρευνας στο πανεπιστήμιο East Anglia. Διευκρινίζοντας την αλλαγή, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Έντουαρντ Άκτον υπογράμμισε ότι «το τμήμα Κλιματικής Έρευνας θα ενσωματωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στη μεγαλύτερη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών και η αλλαγή-κλειδί είναι η μετάθεση στον επικεφαλής της σχολής μέρους των διοικητικών ευθυνών που είχε ο Φιλ Τζόουνς πριν από αυτό το περιστατικό».

Επιπλέον, στο μέλλον, οι όποιες ερωτήσεις απευθύνονται προς το τμήμα Κλιματικής Έρευνας, στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί ελεύθερης πρόσβασης σε πληροφορίες, θα απευθύνονται πλέον στην επικεφαλής της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών καθηγήτρια Τζάκι Μπάρτζες και την τελική ευθύνη για αυτές τις ερωτήσεις θα έχει ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου καθηγητής Έντουαρντ Άκτον, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση Ράσελ.