Skip to main content

Αθήνα: Στο αυτόφωρο 14χρονος για κακούργημα - Αντιδράσεις για πολυήμερη κράτηση

Ο 14χρονος συνελήφθη κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη, ενώ κρατείται από εκείνη τη στιγμή έως σήμερα στα κρατητήρια.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ένας 14χρονος μαθητής, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη συνελήφθη κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας. Ο 14χρονος μαθητής αναμένεται να περάσει αυτόφωρο σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλανδρίου για το θέμα, ο 14χρονος κρατείται από εκείνη τη στιγμή στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες και παρά το γεγονός ότι «κατά τον σωματικό έλεγχο πού του έγινε δύο φορές δεν βρέθηκε τίποτε και την ώρα της σύλληψής του έβγαινε από ένα κατάστημα εστίασης».

Η πολυήμερη κράτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη σύλληψη ενός μαθητή που δεν έκανε τίποτα μεμπτό απλά «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων:

«Ο Βαγγέλης, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου συμμετείχε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα  για δεύτερη φορά και πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ ΚΑΙ ΑΎΡΙΟ θα απολογηθεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, λόγω του θεσμικού του ρόλου και της συστηματικής του επαφής με τον χώρο του σχολείου, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον εν λόγω μαθητή και να συνεργαστεί μαζί του για διάφορα θέματα της σχολικής κοινότητας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί, με ήπιο και ευγενικό χαρακτήρα, με συγκρότηση, υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους.

Θεωρούμε απαράδεκτο παιδιά 14χρονών να σέρνονται στα κρατητήρια και στα δικαστήρια και να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες μόνο και μόνο γιατί θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Δεν μπορεί η μόνη απάντηση απέναντι στα αιτήματα των μαθητών να είναι η βία, η ποινικοποίηση των αγώνων και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Καλούμε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 19/10 στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Βαγγέλης πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του!!

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων».

φωτογραφία αρχείου